Näe & koe Hienoimmat päiväretkikohteet

Eri puolilla Sodankylää on luonnonnähtävyyksiä ja reittejä, joiden joukosta niin lapsiperheet kuin varmajalkaiset vaeltajatkin löytävät aina jotain uutta.

Koe Sodankylä täysin uusin silmin

Huomioithan, että nämä retkipaikat ja reitit sopivat etenkin kesä- ja syyskohteiksi, ellei toisin ole mainittu!

5 + 1 helppoa kohdetta

Pappilanniemen rantareitti ja luontopolku

Pappilanniemen rantareitti ja luontopolku sijaitsee aivan keskustassa ja se mukailee Kitisenjokea sekä Jeesiöjokea. Kolmen kilometrin mittaisen reitin varrelta löytyy mm. vanha saamelaisten asuinpaikka, retkeilijöille grillikota ja lapsille keinut. Reitti on helppokulkuinen ja sen voi kulkea koko perheen kanssa. Vinkki! Lähde liikkeelle vanhan kirkon P-paikalta (kartta) ja ihaile samalla upeaa, tervantuoksuista pikkukirkkoa. Reitti on kuljettavissa vuoden ympäri. Tutustu Pappilanniemeen tästä.

Paavon polku

Paavon polku on 1,9–2,7 kilometriä pitkä rengasreitti lappilaisissa metsä- ja jokimaisemissa. Hoidetun reitin varrella on useita infotauluja. Heti reitin alussa on laavu hyvin kauniilla paikalla Orajoen rannalla ja myöhemmin reitin varrella on myös puolikota. Polun alkupisteeseen (kartta) on Sodankylästä vain 10 kilometrin ajomatka. Lue ruskatarina Paavon polusta tästä.

Ilmakkiaapa

Ilmakkiaapa on monelle ohiajajalle tuttu kohde nelostien varrella, ja ehdottomasti pysähtymisen arvoinen. Lyhyt, vain puolen kilometrin mittainen pitkospuureitti johtaa nelostieltä (kartta) Ilmakkijärven rantaan, jossa on lintutorni keskellä kauneinta suo- ja järvimaisemaa. Reitin alussa on infotaulu. Paikalla ei ole tulistelumahdollisuutta.

Huom! Metsähallituksen Luontopalvelut on 14.6.2024 asiakasturvallisuussyistä sulkenut Ilmakkiaavan pitkospolun ja lintutornin. Sekä reittien pitkospuilla, että lintutornissa havaittiin lahovaurioista johtuvaa merkittävää putoamis- ja kompastumisvaaraa, eikä rakenteiden turvallisuutta voida siksi taata. Sulut ovat voimassa toistaiseksi.

Porttikoski

Porttikoski löytyy Askan kylästä, noin 15 kilometriä Sodankylästä etelään. Kohde on viitoitettu nelostieltä. Auton saa jätettyä lyhyen matkan päähän koskesta (kartta). Paikan päällä on suuri tanssilava ja jylhä jyrkänne, jonka pohjalla virtaavat Kitisen vedet. Kivipahdat virran molemmin puolin ovat komeat. Jyrkänteellä on aita, noudatathan sen asettamia rajoja ja suurta varovaisuutta jyrkänteen reunalla.

Viiankiaapa

Viiankiaapa on nelostieltä viitoitettu kaunis ja suuri suo, jonka pitkospuut johdattavat näkötornille. Reitti on 4,3 kilometriä pitkä rengasreitti ja sen varrella on kota. Reitin alkupiste sijaitsee 25 kilometrin päässä Sodankylästä ja vain parin kilometrin päässä nelostieltä (kartta). Vinkki! Käy Viiankiaavalla kesällä tai syksyllä aikaisin aamulla, jolloin raikkaan ja suuren suon tunnelma on taianomaisimmillaan! Lue lisää tästä.

Huom! Metsähallituksen Luontopalvelut on 14.6.2024 asiakasturvallisuussyistä sulkenut Viiankiaavalla Siurunmaan luontopolun ja lintutornin. Sekä reittien pitkospuilla, että lintutornissa havaittiin lahovaurioista johtuvaa merkittävää putoamis- ja kompastumisvaaraa, eikä rakenteiden turvallisuutta voida siksi taata. Sulut ovat voimassa toistaiseksi.

Moskun talo

Moskun talo eli Ala-Ponku. Kuuluisan poromies Moskun tila kohoaa yhä tänä päivänä Lokan tekojärven koilliskulmalla (kartta). Paikalle johtaa Lokasta alkaen karkealla soralla päällystetty tie. Moskussa kannattaa poiketa etenkin, jos olet suuntaamassa UK-puistoon Marivaaran kautta. Jos paikalle johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Lue lisää tästä.

Vaativammat päiväretkikohteet

Nuolikirkko

Nuolikirkko on erämainen ja kaunis kohde Kelujärvellä, 30 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta. Nuolikirkko on vanha pyhä paikka ja pienehkö mäki, jolta aukeaa upea maisema. Mäen juurella on levennys, johon auton saa parkkiin. Alueella ei ole virallista reittiä eikä rakenteita retkeilijöille. Liiku varoen: nousu huipulle on lyhyt, mutta kivikkoinen ja melko jyrkkä. Kunnioitathan muinaisen pyhän paikan rauhaa alueella liikkuessasi. Jos paikalle johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Katso kohteen esittely tästä.

Nuolikurun luontopolku

Nuolikurun luontopolku (kartta) kulkee Nuolivaaran rinteillä Kelujärvellä, reilun 30 kilometrin päässä Sodankylästä. Luontopolun alkupäässä taukopaikka tulipaikkoineen. Loivasti nouseva polku johdattelee muutaman kilometrin kierroksella vanhojen metsien jylhiin erämaamaisemiin. Vaaran huipulla on Sodankylän, Pelkosenniemen ja Savukosken rajapyykki. Ota kartta mukaan ja ole huolellinen kulkiessasi: reittimerkinnöissä saattaa olla puutteita, eikä Nuolikurussa ole matkapuhelinkenttää. Jos polun alkuun johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Lue lisää tästä.

Oratunturi

Oratunturi kohoaa Kemijärventien varrella ja tarjoaa kesä- ja syysmatkaajille mielettömät maisemat vain 2 kilometrin kävelymatkan päässä P-paikalta (kartta). Tunturi on hyvin kivikkoinen, joten kulkijan tulee olla varmajalkainen, kiireetön ja tukevakenkäinen. Huipun tuntumassa on Metsähallituksen laavu, jonne johtaa myös moottorikelkkareitti. Jos polun alkuun Kemijärventieltä johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Lue lisää ja katso kuvia tästä.

Orajärven Hirviäkuru

Orajärven Hirviäkurulle johtava reitti on helppokulkuinen ja alle kilometrin mittainen, mutta kurun reunalla oleminen vaatii äärimmäistä varovaisuutta. Pudotus on korkea ja pystysuora, eikä reunalla ole aitarakenteita. P-paikka kartalla.

Pyhä-Nattanen

Pyhä-Nattaselle johdattaa Sompion luonnonpuistossa 7 kilometrin rengasreitti, jonka varrella, tunturin juurella, on myös laavu ja tulipaikka. Nattasen huipulta löydät kivitoorit, palovartijan majan sekä esteettömän näköalan kaikkiin ilmansuuntiin. Huomioithan, että huipulla ei ole tulentekomahdollisuutta. Suorimman reitin huipulle aloitat tästä. Muistathan, että alue on luonnonpuistoa, eli polulta ei saa poiketa. Lue lisää Retkipaikasta.

Kokeneelle eränkävijälle

Sattasvaara

Sattasvaara on vanha keilatulivuori ja hyvin erikoinen ilmestys. Vaaran juurelle johtaa asfaltoitu tie. Maastossa olevan viitoituksen vastaisesti suosittelemme nousemaan vaaralle poroaidan läpi johtavaa polkua (kartta). Reitti on merkitty, ja matkaa huipulle kertyy noin 1,5 kilometriä. Nousu on jyrkkä, valitse jalkaasi tukevat kengät ja muista juomavesi. Huipun maisemat ovat unohtumattomat, ja levähtää voit palovartijan majassa. Kulkiessasi läpi poroaidan veräjistä, muista myös sulkea ne perässäsi. Tutustu Sattasvaaraan tästä.

Kaarestunturi

Kaarestunturi on erämainen tunturialue, joka vaatii kulkijalta hyvää kuntoa ja eränkävijän taitoja. Alueella on vanha, hoitamaton retkeilyreitistö (kartta) sekä Metsähallituksen hoitamat laavu ja autiotupa. Kartta, kompassi ja niiden käyttötaito ovat välttämättömät – niillä, juomavedellä ja kunnon varusteilla voit nauttia Kaarestunturista vaikkapa viikonloppuvaelluksen kohteena. Tikkalaki on saavutettavissa myös päiväretkenä, mutta matkaa sen laelle ja takaisin kertyy yhteensä noin 10 kilometriä. Lue lisää tästä.

Pittiövaara

Pittiövaara on kivikkoinen ja vanhaa metsää kasvava vaara Sodankylän länsipuolella. Vaaran laelta on kauniit maisemat kauas, muun muassa Kumpu- ja Pyhätunturit näkyvät eri puolilta vaaran lakea. Pittiövaaran erikoisuus on jättiläismäinen kuru, jonka läheisyydessä liikkuminen vaatii äärimmäistä varovaisuutta. Suosittelemme paikkaa vain hyvin kokeneelle luonnossaliikkujalle. P-paikka kartalla. Alueella ei ole retkeilijälle rakenteita, ei reittiä eikä reittimerkintöjä. Lue lisää.


Jaa sivu eteenpäin