Tekemistä Vaeltaminen ja retkeily

Sodankylässä koet Lapin luonnon lumon simppelisti järven rannalla tulistellen, ikimuistoisella päiväretkellä tai pitkällä erämaavaelluksella.

Vaeltaminen ja retkeily

Nuotiohetki ja nousu näkötorniin kruunaavat jokaisen retken. Tässä vinkkimme järvenrantatulipaikoille ja lyhyille luontoreiteille eri puolilta Sodankylää. Listan tulipaikoille on hyvä varustautua omilla polttopuilla. Niitä myydään helpoissa säkeissä muun muassa keskustan marketeissa.

Karttalinkki aukeaa kohteen nimeä klikkaamalla.

  • Pappilanniemen luontopolku on Sodankylän keskustan tuntumassa. Luontopolun varrella on katettu tulipaikka ja lapsille keinut.
  • Kelujärven rannassa on puolikota ja pukukopit. Tulistele ja pulahda uimaan kauniilla paikalla rauhallisen tien vieressä.
  • Riipijoen rannalla on  kauniilla paikalla puolikota, tulipaikka ja veneenlaskupaikka seesteisissä suo- ja järvimaisemissa.
  • Unarissa järven rannalla on laavu ja tulipaikka.
  • Ilmakkiaavalla on 500 metriä pitkä luontopolku, joka kuljetaan edestakaisin. Ei tulipaikkaa. Lue lisää Retkipaikasta.
  • Tankavaarassa on mm. 1 ja 3 kilometriä pitkät luontopolut kynttiläkuusien valtakunnassa. Polkujen lähtöportilla on tulipaikka.
  • Luoston Ahvenlammen rannalla on Metsähallituksen kota puuhuoltoineen järvi- ja tunturinäköalalla.

Sodankylän hienoimmat päiväretkikohteet

Eri puolilta Sodankylää, myös kansallispuistojen ulkopuolelta, löytyy toinen toistaan upeampia päiväretkikohteita. Osa kohteista, kuten Ilmakki- ja Viiankiaapa, sopivat hyvin kokemattomillekin luonnonystäville ja matalalla kynnyksellä voit lähteä myös tutustumaan Sodankylän Varuskuntaan Jääkärikankaan 4,6 km talvikävelyreitille, joka soveltuu kävelyn lisäksi myös talvipyöräilyyn. Taitaville eränkävijöille löytyy useita erämaisia kohteita, kuten komea Kaarestunturin alue. Lue Sodankylän päiväretkikohteista tästä.

Koe ihana Paavon polku

Vain noin 10 minuutin ajomatkan päässä Sodankylän keskustasta, Orajärventien varrelta löytyy tienvarresta opaste, jonka kohdalta käännytään vasemmalle hiekkatielle. Tien päässä on pysäköintipaikka ja Paavon polun lähtöportti (kartta).

Kalaisan Orajoen varrella sijaitsevalle Jokilaavulle johtaa 110 metriä pitkä esteetön polku. Laavun läheisyydessä on myös esteetön käymälä ja puuvarasto. Esteetön reitti ei ole käytössä talvisin.

Jokilaavulta eteenpäin Paavon polkua voi edetä pitkoksia ja polkuja pitkin joko noin 1,9 km pituista oikopolkua tai noin 2,7 kilometriä pitkää rengasreittiä seuraten. Matkan varrelta voi myös napsia muutaman geokätkön!

Reitiltä löytyy toinenkin tulipaikka, Jänkälaavu, jonka yhteydessä on käymälä ja puuvarasto.

Matkalla voi tutustua opastauluihin, joissa kerrotaan muun muassa metsänhoidosta, linnuista ja eläimistä. Lisäksi pääsee tutustumaan metsän tuoksuihin ja ääniin sekä halailemaan Ikänestori-petäjää.

Löydä Sodankylän luonnonnähtävyydet

Pyhä-Luoston ja Urho Kekkosen kansallispuistot kattavat merkittävän osan Sodankylästä. Molemmissa puistoissa toimii useita yrityksiä, jotka järjestävät muun muassa safareita ja vuokraavat retkeilyvälineitä. Lue lisää:

Lisätietoa: infokartta ja vinkit talviretkeilyyn.


Jaa sivu eteenpäin