Pohjoisen luonto Revontulet

Sodankylä on ihanteellinen paikka revontulten katselemiseen ja kuvaamiseen: luontoa on paljon ja valosaastetta vähän.

Tulikettu saa aikaan revontulet

Suomen kielen sana revontuli viittaa kettu repolaiseen. Topeliuksen tallentaman ikivanhan uskomuksen mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu juoksee tunturissa ja  piiskaa hännällään hankea niin, että kipunoita sinkoaa taivaalle.

Sodankylän suuri kunta on pääosin vapaa valosaasteesta. Jopa keskustan tienoolla valosaastetta on niin vähän, että revontulia on mahdollista sielläkin havaita. Kävelymatkan päässä keskustasta parhaita revontulibongauspaikkoja ovat Kemijärventien silta ja Pappilanniemen rantareitti, jotka pidetään lumista puhtaana.

Tiesitkö että? Toisin kuin usein luullaan, kova pakkanen ei aiheuta revontulia. Kovaan pakkaseen kuitenkin liittyy usein pilvetön taivas, joka puolestaan mahdollistaa revontulten näkymisen.

Voimakkaista revontulista voi kuulua jopa ääniä, kuten suhinaa ja paukahduksia. Valon ja äänten teatteri on uskomaton elämys muutoin hämärässä ja hiljaisessa Lapin luonnossa.

Revontulet voivat ilmestyä ja kadota sekunneissa, mutta usein niiden tanssi kestää minuutteja, jopa tunteja, välillä hiipuen, välillä voimistuen. Facebookissa toimii suosittu Revontulikyttääjät-ryhmä, josta voit saada ajankohtaisia vinkkejä revontulien näkemiseen ja valokuvaukseen. Myös Ilmatieteenlaitoksen sivuilla voit seurata revontuliennustetta. Jos ennusteet näyttävät hyviltä ja himoitset upeaa revontulikuvaa, suuntaa vaikkapa Lokan padolle: siellä voit kuvata järven ja Nattastuntureiden yllä tanssivat taivaan tulet.

Alkutalven lumettomaan aikaan hyviä revontulikuvauspaikkoja ovat muun muassa Ilmakkiaavan lintutorni, Siurunmaan lintutorni ja Paavonpolun näkötorni.

Luostolla aikaasi viettäessä syys- ja talvikaudella käytössäsi on  maksuton Aurora Alert Realtime -sovellus, jonka voit aktivoida omalle mobiililaitteellesi!

Jätäthän autosi aina turvalliseen ja muuta liikennettä haittaamattomaan paikkaan, kun katselet ja kuvaat revontulia tai muuta Lapin luontoa, kiitos!

 


Jaa sivu eteenpäin