Pohjoisen luonto Revontulet

Sodankylä on ihanteellinen paikka revontulten katselemiseen ja kuvaamiseen: luontoa on paljon ja valosaastetta vähän.

Tulikettu saa aikaan revontulet

Suomen kielen sana revontuli viittaa kettu repolaiseen. Topeliuksen tallentaman ikivanhan uskomuksen mukaan revontulet syntyvät, kun tulikettu juoksee tunturissa ja  piiskaa hännällään hankea niin, että kipunoita sinkoaa taivaalle.

Sodankylän suuri kunta on pääosin vapaa valosaasteesta. Jopa keskustan tienoolla valosaastetta on niin vähän, että revontulia on mahdollista sielläkin havaita. Revontulien katselupaikkaa etsiessäsi, huomioithan, että jäälle (erityisesti Kitiselle) ei ole turvallista mennä! Etsi mahdollisimman avaraa ja pimeää, valosaasteista kaukana olevaa paikkaa, josta on esteettömät näkymät pohjoiseen taivaanrantaan! Kävelymatkan päässä keskustasta parhaita revontulibongauspaikkoja ovat esimerkiksi Kemijärventien silta ja Pappilanniemen rantareitti, jotka pidetään lumista puhtaana. Talvella voit kiivetä myös urheilukentällä sijaitsevan pulkkamäen päälle, josta on näköala myös !

Tiesitkö että? Toisin kuin usein luullaan, kova pakkanen ei aiheuta revontulia. Kovaan pakkaseen kuitenkin liittyy usein pilvetön taivas, joka puolestaan mahdollistaa revontulten näkymisen.

Voimakkaista revontulista voi kuulua jopa ääniä, kuten suhinaa ja paukahduksia. Valon ja äänten teatteri on uskomaton elämys muutoin hämärässä ja hiljaisessa Lapin luonnossa.

Revontulet voivat ilmestyä ja kadota sekunneissa, mutta usein niiden tanssi kestää minuutteja, jopa tunteja, välillä hiipuen, välillä voimistuen. Revontulia metsästäessäsi, varauduthan siis pukeutumalla lämpimästi.

Facebookissa toimii suosittu Revontulikyttääjät-ryhmä, josta voit saada ajankohtaisia vinkkejä revontulien näkemiseen ja valokuvaukseen. Myös Ilmatieteenlaitoksen ja Avaruussääkeskuksen sivuilla voit seurata revontuliennustetta. Jos ennusteet näyttävät hyviltä, sinulla on mahdollisuus kulkea ja himoitset upeaa revontulikuvaa, suuntaa vaikkapa Lokan padolle: siellä voit kuvata järven ja Nattastuntureiden yllä tanssivat taivaan tulet.

Alkutalven lumettomaan aikaan hyviä revontulikuvauspaikkoja ovat muun muassa Ilmakkiaavan lintutorni, Siurunmaan lintutorni ja Paavon polun näköalatorni.

Luostolla aikaasi viettäessä syys- ja talvikaudella käytössäsi on maksuton Aurora Alert Realtime -sovellus, jonka voit aktivoida omalle mobiililaitteellesi! Muita hyödyllisiä revontulisovelluksia ovat My Aurora Forecast ja Aurora Labs: Aurora Forecast.

Huomioithan, että..

Jos olet autolla liikkeellä: Pysähtyessäsi katselemaan ja kuvaamaan revontulia tai muuta Lapin luontoa, jätäthän autosi aina turvalliseen paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.

Jos liikut kävellen: Ethän kävele jäällä tai hiihtoladuilla!

Vinkkejä revontulien kuvaamiseen:

  • Käytä kameraa, joka mahdollistaa manuaalisen säädön.
  • Käytä laajakulmaobjektiivia.
  • Käytä korkeaa ISO-arvoa (esim. ISO 800 tai enemmän), jotta saat riittävän valotuksen.
  • Käytä mahdollisimman suurta aukkoa (pienin f-luku), jotta saat enemmän valoa kameraan.
  • Käytä pitkiä valotusaikoja revontulien ikuistamiseksi.
  • Vältä kameran tärähtäminen ja aseta kamera jalustalle tai käytä muita vakautuskeinoja.
  • Automaattitarkennus voi olla vaikea revontulien kuvaamisessa, joten käytä manuaalitarkennusta varmistaaksesi terävät kuvat.
  • Ole kärsivällinen! Revontulet voivat tulla ja mennä nopeasti, joten ole valmis odottamaan.

Jaa sivu eteenpäin