Tekemistä Näe nämä 8 kohdetta keskustassa!

Haluatko kokea Sodankylän keskustan must see -kohteet leppoisasti kävellen? Bongaa keskustan 8 keskeisintä ja hienointa kohdetta vaikka yhden kävelykierroksen varrella!

Näe nämä 8 kohdetta kävellen keskustassa

  1. Poropatsas: Sodankylän ja ehkä koko Lapin ikonisin patsas on oiva kohde aloittaa kävelykierros Sodankylässä. Linja-autoasemalta on 10 minuutin kävelymatka patsaalle, ja omalla autolla saapuville on paljon parkkitilaa patsaan lähistöllä. Nappaa selfie poropatsaan kanssa ja tutki patsaan upeaa ilmeikkyyttä ja yksityiskohtia. Osoite: Jäämerentien ja Kemijärventien risteys. Kartta.
  2. Vanha kirkko: Poropatsaalta vain muutaman askeleen päässä, puistoisen hautausmaan kulmassa on Sodankylän vanha kirkko. Tervantuoksuinen kirkko on yksi Suomen vanhimpia säilyneitä puukirkkoja. Kesäkuukausina kirkkoa pidetään avoinna yleisölle, mutta muulloinkin sitä kannattaa poiketa ihailemassa ulkoa käsin. Tarkista aukioloajat. Kartta.
  3. Nilimellan ranta:  Jatka vanhalta kirkolta matkaasi sillalle ja ylitä suuri Kitinen. Vastarannalta löydät suuren ja upean Nilimellan uimarannan. Pulahda vaikka uimaan Kitisen raikkaaseen virtaan, nauti yöttömän yön auringosta hiekalla tai laiturilla tai tankkaa energiaa terassin antimilla. Kartta.
  4. Saamelaisten vanha markkinapaikka: Nautittuasi kylliksi Nilimellan rannan kauneudesta ja tunnelmasta, palaa takaisin joen toiselle puolelle ja lähde seuraamaan rantareittiä myötävirtaan. Saavut pian ikivanhalle saamelaisten markkinapaikalle eli kyläsiljolle, joka sijaitsee kauniilla paikalla Kitisen rannalla. Paikalla on suuri opastaulu, jonka kuvituksena on Andreas Alarieston maalaama näkemys siljosta sen kulta-aikana. Kartta.
  5. Pappilanniemi: Jatka kyläsiljon ohi seuraamalla yhä rantareittiä. Ohitat nykyisen ja vanhan pappilan, kunnes reitti kääntyy hetkeksi metsän siimekseen ja saavut Pappilanniemen luontopolulle. Luontopolun varrella voit marjastaa, tulistella katetulla tulipaikalla ja ihailla kaunista Kitistä. Tulipaikan yhteydessä on puuliiteri ja lapsille keinut. Suosittelemme tuomaan polttopuut mukananne, mikäli haluatte tulistella. Kartta.
  6. Kotiseutumuseo: Jatka matkaasi Pappilanniemen ympäri ja nouse hetkeksi nelostielle ylittääksesi Jeesiöjoen. Joen toisella puolen, pienen kävelymatkan päässä odottaa Sodankylän kaunis ja ylistetty kotiseutumuseo. Museo on kauniilla paikalla Kitisen ja Jeesiöjoen yhtymäkohdassa. Täällä kannattaa antaa kameran laulaa! Tarkista aukioloajat. Hampputörmäntie 20. Kartta.
  7. Esteetön kalastuspaikka: Palaa kotiseutumuseolta takaisin keskustaa kohti. Ylitä Jeesiöjoen silta ja käänny kohti esteetöntä kalastuspaikkaa. Matkalla saatat päästä ihastelemaan koirien temmellystä, sillä kuljet Sodankylän koirapuiston ohi ennen kuin olet perillä. Esteettömälle kalastuspaikalle päästäksesi ylität pienen sillan ja periltä löydät myös laavun, johon voit istahtaa tulistelemaan ja ihastelemaan jokimaisemia. Suosittelemme tuomaan polttopuut mukananne, mikäli haluatte tulistella. Kiertämällä esteettömän kalastuspaikan lenkin, voit palata kohti keskustaa. Kartta.
  8. Museo-Galleria Andreas Alariesto: Koe vielä yksi Sodankylän päänähtävyyksistä: Museo-Galleria Andreas Alariesto. Tämä yksi Sodankylän keskeisimmistä rakennuksista kohoaa aivan poropatsaan vieressä, eli kävelykierros on sulkeutunut. Tutustu Andreas Alarieston upeisiin tauluihin, shoppaile matkamuistot museokaupasta ja nauti vielä lähtökahvit museon yhteydessä olevassa kahviossa. Tarkista aukioloajat. Jäämerentie 3. Kartta

Tutustu talvella Jääkärikankaan talvikävelyreittiin joko kävellen tai pyöräillen, koiran kanssa tai ilman!

Kaikille ulkoilijoille avoin 4,6 kilometrin talvikävelyreitti on merkitty virallisin opaskyltein. Reitillä voivat kävelijöiden lisäksi liikkua myös talvipyöräilijät sekä koiranulkoiluttajat. Koirat tulee reitillä pitää kytkettynä ja jätökset on kerättävä pois kävelyreitiltä.

Talvikävelyreitti kulkee varuskunnan valaistun latu-uran ulkopuolella. Latuvalaistus yltää pääosin myös kävelyreitille, mutta otsalamppu kannattaa varata mukaan ainakin ensimmäisellä kerralla. Reitin lähtöpaikka on varuskunnan latujen opastaululta ja reitti on suunniteltu kuljettavaksi vastapäivään. Huomioithan, että ladulla kävely on kiellettyä.

Lue lisää Jääkärikankaan talvikävelyreitistä.


Jaa sivu eteenpäin