Usein kysytyt kysymykset

Kuinka pitkä on yötön yö? Millä laavulla tulee Sodankylän parhaat nokipannukahvit? Kysy mitä vain, me vastaamma!

Yleistä

 • Näkeekö Sodankylässä revontulia?

  Kyllä. Sodankylä sijaitsee selvästi napapiirin pohjoispuolella, joten revontulia näkee pimeään aikaan usein. Sodankylässä ei myöskään ole juuri valosaastetta, mikä estäisi revontulten näkymistä. Revontulien näkemiseen tarvitaan kirkas ilta- tai yötaivas ja hieman myös onnea.

  Kesäisin revontulia ei luonnollisesti näe, sillä silloin aurinko paistaa liian kirkkaasti myös yöllä. Keskiyön aurinko on myös uskomaton näky!

  Lue lisää revontulista tästä.

 • Missä voin nähdä poroja?

  Poroja liikkuu vapaasti käytännössä kaikkialla Sodankylässä, joskin ne pyritään pitämään pois kyläkeskuksista. Poron voi siis nähdä vaikkapa autoillessa tai retkeillessä milloin tahansa. Yleensä ne väistävät ihmistä, eivätkä päästä kovin lähelle. Jos haluaa varmistaa porojen näkemisen ja kohdata niitä lähempää, kannattaa ottaa yhteys Jaakkolan Porotilaan ja sopia tilavierailusta, tai piipahtaa poropuisto Koparassa. Molemmat sijaitsevat Luoston alueella.

  Tutustu Sodankylän poroihin tarkemmin tästä.

 • Kuinka kauan kestää yötön yö ja miltä se näyttää?

  Yötön yö kestää Sodankylän korkeudella noin 1,5 kuukautta. Se alkaa toukokuun lopulla ja päättyy heinäkuun puolivälissä. Yöttömän yön aikaan aurinko paistaa kirkkaasti myös yöllä, mikäli vain taivas ei ole pilvessä. Yöllisen auringon valo on lämmin ja hyvin erikoinen: sitä ei voi sanoin kuvailla, se kannattaa itse kokea!

  Tutustu keskiyön aurinkoon tarkemmin tästä.

Tapahtumat

 • Miksi Sodankylän Elokuvafestivaaleille kannattaa tulla?

  Midnight Sun Film Festival on luonteeltaan yksi maailman persoonallisimmista festareista. Yöttömän yön aikaan keskellä Lappia vietettävien elokuvajuhlien tunnelma on todella maanläheinen: kaikki kansa niin yleisöstä elokuvaohjaajiin ja -näyttelijöihin viettää elokuvajuhlia rennosti yhdessä. Tapahtuma näkyy ja kuuluu koko Sodankylän keskustassa, ja elokuvien ja herkuttelun lomassa voi pulahtaa vaikka hiekkarannalta uimaan. Nautitaan elokuvista Sodankylän auringon alla ilman pigotusta!

  Tutustu tapahtumaan tarkemmin tästä.

 • Miten voin majoittua tapahtumien aikana?

  Etenkin elokuvajuhlien aikaan kannattaa majapaikka varata todella ajoissa, mielellään jo edellisenä vuonna. Keskustan alueella tarjolla on hotelli-, mökki-, huoneisto- ja camping-majoitusta.

  Tutustu Sodankylän eri majoitusvaihtoehtoihin tästä.

Palvelut

 • Missä ravintoloissa tarjoillaan lappilaisia ruokia?

  Sodankylän keskustassa paikallisia makuja tarjoaa muun muassa Hotelli Sodankylä à la carte -listaltaan. Hotellin ravintolan tarjoiluihin kuuluu muun muassa pohjoista kalaa sekä tietenkin poroa monin eri tavoin valmistettuna.

  Pohjois-Sodankylässä paikallisia ruokia tarjoaa muun muassa Wanha Waskoolimies Tankavaarassa, kun taas eteläisessä Sodankylässä useilla Luoston ravintoloilla on myös listoillaan ainakin poroa.

  Tutustu Sodankylän ravintola- ja kahvilavalikoimaan tästä.

 • Pääsenkö Sodankylässä moottorikelkka-, poro-, husky- tai revontulisafarille?

  Kyllä. Erilaisia safareita järjestetään muun muassa Luostolla ja Tankavaarassa, eli Lapin taian pääsee kokemaan niin Etelä- kuin Pohjois-Sodankylässäkin.

  Tutustu tarjolla oleviin aktiviteetteihin tarkemmin tästä.

Yhteydet

 • Miten pääsen Sodankylään, Luostolle tai Vuotsoon?

  Sodankylä sijaitsee Rovaniemeltä pohjoiseen kohti Nuorgamia vievän tien varrella.

  Helpoin tapa saapua Sodankylään julkisilla on linja-auto. Linja-autolla pääset Rovaniemeltä niin Luostolle, Sodankylän kirkonkylälle kuin Tankavaaraan ja Vuotsoonkin. Bussilla pääset myös Ivalosta Vuotsoon ja Sodankylään.

  Lue lisää Sodankylän yhteyksistä tästä.

 • Pääseekö Sodankylään lentämällä?

  Ei, mutta lentokone + bussi -yhdistelmällä pääsee hyvinkin.

  Sodankylän lähimmät lentokentät ovat Kittilässä (90 km), Rovaniemellä (124 km) ja Ivalossa (155 km). Bussiyhteyksiä Ivalosta ja Rovaniemeltä Sodankylään kulkee paljon, joten saapuminen Sodankylään julkisilla on vaivatonta. Myös Pohjois-Sodankylän kohteet sekä Luosto ovat  vaivattomasti saavutettavissa bussilla lentokentiltä käsin.

  Lue lisää Sodankylän yhteyksistä tästä.

 • Missä voin tutustua saamelaisten kulttuuriin ja elämäntapaan?

  Pohjois-Sodankylässä sijaitseva Vuotso on Suomen eteläisin saamelaiskylä. Vuotsossa sekä sen lähialueilla, kuten omassa rauhassaan olevassa Purnumukassa, voit nähdä ja kokea tuulahduksia esimerkiksi poronhoidosta, joka on saamelaisille edelleen erittäin tärkeä elinkeino. Vuotsossa voit myös kuulla saamen kieltä vaikkapa kyläkaupassa.

Esitä kysymys

Jätä yhteystietosi jos haluat vastauksen myös sähköpostiisi. Kiitos!

Tietosuojaseloste

Tietosuojaseloste VisitSodankyla.fi-sivustosta

Visit Sodankylä on kaikille avoin, Sodankylän kunnan ylläpitämä sivusto, joka pyrkii tarjoamaan vierailijoilleen ajankohtaista tietoa Sodankylän alueen tapahtumista ja palveluista. Noudatamme 25.5.2018 alkaen henkilötietojen käsittelyssä EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR). 

Tietojen kerääminen

Visit Sodankylä-sivustolla kerätään käyttäjästä tietoja palautelomakkeella, yhteydenottolomakkeella ja uutiskirjeen tilauslomakkeella. Palaute- ja yhteydenottolomakkeella käyttäjä voi halutessaan jättää yhteystietonsa, jos hän haluaa palautteeseensa vastauksen.  Palautelomakkeella voi antaa seuraavat henkilötiedot: nimi, sähköpostisoite, puhelinnumero. Uutiskirjeen tilaajasta kerätään tilaajan nimi ja sähköpostiosoite. Tietojen jättäminen on täysin vapaaehtoista. 

Tietojen käsittely ja luovutus

Palautelomakkeella kerätyt tiedot pysyvät sivuston ylläpidossa, josta sivustoa ylläpitävä matkailuneuvonnan työntekijä ne käy tarkastamassa. Henkilötietoja ei luovuteta järjestelmän ulkopuolelle ja niitä käsitellään vain ETA alueen sisällä. Lomakkeilla kerättyjä tietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. 

Tietojen säilytys 

Palautteiden yhteydessä annettuja henkilötietoja säilytetään niin kauan että palaute saadaan käsiteltyä loppuun. Uutiskirjeen tilanneen henkilön tietoja säilytetään niin kauan kuin tilaus on voimassa, ja vuoden ajan tilauksen purkamisesta, ellei henkilö esitä toivetta poistaa tietoja jo aiemmin.

Tietojen suojaus 

Visit Sodankylä -sivuston suojauksessa noudatetaan hyvää tietoturvakäytäntöä sekä voimassa olevia lakeja ja säädöksiä. Järjestelmän käyttö on rajattu käyttöoikeuksilla vain tietoja työssään tarvitseville henkilöille. 

Rekisteröidyn oikeudet

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää rekisterinpitäjältä itseään koskevat tiedot sekä oikeus pyytää epätarkkojen ja virheellisten tietojen oikaisemista ja niiden käsittelyn rajoittamista tietojen paikkansapitävyyden varmistamisen ajaksi. Rekisteröidyllä on myös oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle henkilötietojen käsittelytoimista. 

Lisätietoa Sodankylän kunnan tietosuojakäytänteistä.