Usein kysytyt kysymykset

Kuinka pitkä on yötön yö? Millä laavulla tulee Sodankylän parhaat nokipannukahvit? Kysy mitä vain, me vastaamma!

Yleistä

 • Näkeekö Sodankylässä revontulia?

  Kyllä. Sodankylä sijaitsee selvästi napapiirin pohjoispuolella, joten revontulia näkee pimeään aikaan usein. Sodankylässä ei myöskään ole juuri valosaastetta, mikä estäisi revontulten näkymistä. Revontulien näkemiseen tarvitaan kirkas ilta- tai yötaivas ja hieman myös onnea.

  Kesäisin revontulia ei luonnollisesti näe, sillä silloin aurinko paistaa liian kirkkaasti myös yöllä. Keskiyön aurinko on myös uskomaton näky!

  Lue lisää revontulista tästä.

 • Missä voin nähdä poroja?

  Poroja liikkuu vapaasti käytännössä kaikkialla Sodankylässä, joskin ne pyritään pitämään pois kyläkeskuksista. Poron voi siis nähdä vaikkapa autoillessa tai retkeillessä milloin tahansa. Yleensä ne väistävät ihmistä, eivätkä päästä kovin lähelle. Jos haluaa varmistaa porojen näkemisen ja kohdata niitä lähempää, kannattaa ottaa yhteys Jaakkolan Porotilaan ja sopia tilavierailusta, tai piipahtaa poropuisto Koparassa. Molemmat sijaitsevat Luoston alueella.

  Tutustu Sodankylän poroihin tarkemmin tästä.

 • Kuinka kauan kestää yötön yö ja miltä se näyttää?

  Yötön yö kestää Sodankylän korkeudella noin 1,5 kuukautta. Se alkaa toukokuun lopulla ja päättyy heinäkuun puolivälissä. Yöttömän yön aikaan aurinko paistaa kirkkaasti myös yöllä, mikäli vain taivas ei ole pilvessä. Yöllisen auringon valo on lämmin ja hyvin erikoinen: sitä ei voi sanoin kuvailla, se kannattaa itse kokea!

  Tutustu keskiyön aurinkoon tarkemmin tästä.

 • Millä laavulla tulee Sodankylän parhaat nokipannukahvit?

  Eri puolilla Sodankylää on useita laavuja, kotia ja tulipaikkoja, joissa voi keitellä toinen toistaan paremmat nokipannukahvit. Meidän mielestämme paras kahvihetki syntyy luonnonrauhassa joko veden äärellä tai tunturin rinteessä. Niinpä suosittelemme ainakin Luoston laavuja kuten Tikkalaavua tai erittäin helposti saavutettavaa Ahvenlammen kotaa, sekä kesällä myös Sompiojärven rannan tulipaikkoja. Helposti saavutettavalla, kauniilla joenrantapaikalla odottelee myös Paavon polun laavu. Huimassa tunturimaisemassa pääsee kahveja keittelemään myös Oratunturin huipun kupeessa olevalla laavulla.

  Keskustassa nokipannukahvittelupaikan tarjoaa Pappilanniemen kota Kitisen rannalla. Puuvajan lisäksi pihalla on myös keinu lapsille.

Tapahtumat

 • Miksi Sodankylän Elokuvafestivaaleille kannattaa tulla?

  Midnight Sun Film Festival on luonteeltaan yksi maailman persoonallisimmista festareista. Yöttömän yön aikaan keskellä Lappia vietettävien elokuvajuhlien tunnelma on todella maanläheinen: kaikki kansa niin yleisöstä elokuvaohjaajiin ja -näyttelijöihin viettää elokuvajuhlia rennosti yhdessä. Tapahtuma näkyy ja kuuluu koko Sodankylän keskustassa, ja elokuvien ja herkuttelun lomassa voi pulahtaa vaikka hiekkarannalta uimaan. Nautitaan elokuvista Sodankylän auringon alla ilman pingotusta!

  Tutustu tapahtumaan tarkemmin tästä.

 • Miten voin majoittua tapahtumien aikana?

  Etenkin elokuvajuhlien aikaan kannattaa majapaikka varata todella ajoissa, mielellään jo edellisenä vuonna. Keskustan alueella tarjolla on hotelli-, mökki-, huoneisto- ja camping-majoitusta.

  Tutustu Sodankylän eri majoitusvaihtoehtoihin tästä.

Palvelut

Yhteydet

 • Miten pääsen Sodankylään, Luostolle tai Vuotsoon?

  Sodankylä sijaitsee Rovaniemeltä pohjoiseen kohti Nuorgamia vievän tien varrella.

  Helpoin tapa saapua Sodankylään julkisilla on linja-auto. Linja-autolla pääset Rovaniemeltä niin Luostolle, Sodankylän kirkonkylälle kuin Tankavaaraan ja Vuotsoonkin. Bussilla pääset myös Ivalosta Vuotsoon ja Sodankylään.

  Lue lisää Sodankylän yhteyksistä tästä.

 • Pääseekö Sodankylään lentämällä?

  Ei, mutta lentokone + bussi -yhdistelmällä pääsee hyvinkin.

  Sodankylän lähimmät lentokentät ovat Kittilässä (90 km), Rovaniemellä (124 km) ja Ivalossa (155 km). Bussiyhteyksiä Ivalosta ja Rovaniemeltä Sodankylään kulkee paljon, joten saapuminen Sodankylään julkisilla on vaivatonta. Myös Pohjois-Sodankylän kohteet sekä Luosto ovat  vaivattomasti saavutettavissa bussilla lentokentiltä käsin.

  Lue lisää Sodankylän yhteyksistä tästä.

 • Miten pääsen liikkumaan Sodankylässä?

  Sodankylässä voit tilata taksin numerosta 02 009 9600. Voit myös vuokrata auton Seolta numerosta 040 658 0988.

 • Missä voin tutustua saamelaisten kulttuuriin ja elämäntapaan?

  Pohjois-Sodankylässä sijaitseva Vuotso on Suomen eteläisin saamelaiskylä. Vuotsossa sekä sen lähialueilla, kuten omassa rauhassaan olevassa Purnumukassa, voit nähdä ja kokea tuulahduksia esimerkiksi poronhoidosta, joka on saamelaisille edelleen erittäin tärkeä elinkeino. Vuotsossa voit myös kuulla saamen kieltä vaikkapa kyläkaupassa.

Esitä kysymys

Jätä yhteystietosi jos haluat vastauksen myös sähköpostiisi. Kiitos!

Tietosuojaseloste

Tietosuojaseloste VisitSodankyla.fi-sivustosta

Visit Sodankylä on kaikille avoin, Sodankylän kunnan ylläpitämä sivusto, joka pyrkii tarjoamaan vierailijoilleen ajankohtaista tietoa Sodankylän alueen tapahtumista ja palveluista. Noudatamme 25.5.2018 alkaen henkilötietojen käsittelyssä EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR). 

Lisätietoa Sodankylän kunnan tietosuojakäytänteistä.