Tekemistä Valokuvaus

Tsekkaa 10 kiinnostavaa ja käytännöllistä kuvausvinkkiä Sodankylään! Tule nauttimaan Lapin luonnon kuvaamisesta ja jaa otoksesi hashtagilla #visitsodankyla

10 valokuvaajan unelmaa Sodankylässä

Sodankylän rajaton luonto ja ihmeelliset, lappilaiset tapahtumat ovat valokuvausta harrastavalle oikea aarreaitta. Tässä käytännön kuvausvinkkejä Sodankylään, olivatpa mieliaiheitasi sitten Lapin ilmiöt, tunturimaisemat tai pittoreskit, vanhat rakennukset. Tunturit ja rakennukset on listattu helpoimmasta vaikeimpaan saavutettavuuden mukaan, kuitenkin niin, että vaikeinkin kohde on ainakin kesäaikaan saavutettavissa myös päiväretkenä.

Huomioithan, että lumihankien aikaan kannattaa jalkaan vetäistä lumikengät, mikäli kohteelle on kävelymatkaa.

Näköala kauas:

  • Kommattivaara kohoaa noin 10 minuutin ajomatkan päässä keskustasta. Kommatti on suosittu ulkoilukohde paikallisten keskuudessa, ja tarjoaa talvellakin suhteellisen helpon nousun komeisiin maisemiin. Kävele tai lumikenkäile ylös Kommatin rinnettä ja kuvaa Sodankylää muun maiseman yläpuolelta.
  • Luostolla lyhin matka tunturin huipulle on 2 kilometriä per suunta, kun kuljet Off-Piste 4:ltä Ukko-Luoston reitin portaita ylös ja samaa reittiä takaisin. Puuttoman Ukko-Luoston laen maisemat ympäröivään Lappiin ovat mykistävät. Talvella tänne voi lumikenkäillä kuvaamaan myös tykkylumipuita ja revontulia.
  • Oratunturin reitille johtaa muutaman kilometrin mittainen soratie, josta jatketaan jalan 2 kilometriä eteenpäin kohti tunturin huippua ja sen vieressä olevaa Metsähallituksen laavua. Näköala muun muassa Orajärvelle ja Pyhä-Luostolle on upea. Talvisin Oratunturin saavuttaa helpoiten moottorikelkkauraa seuraamalla. Reitin lähtöpaikan kartta. Lue lisää Retkipaikasta.
  • Kuukkelin kierros Tankavaarassa johdattaa kynttiläkuusien ja soiden maisemaan sekä Pikku-Tankavaaran laelle, josta on hieno näköala Nattasille. Kierroksen pituus on 6 kilometriä, ja talvisin sen voi kulkea lumikengillä.
  • Nattanen on lähinnä kesä- ja syyskohde, ja yksi koko Lapin upeimmista tuntureista. Kuvaa ihmeelliset kivitoorit, kivistä rakennettu tulikehä ja mielettömät maisemat Lokalle, Sukkulalammelle ja Sokostille. Autotie reitin alkuun on pomppuinen, eikä ajettavissa lumiseen aikaan. Kun lähdet liikkelle tästä, olet huipulla vajaan 2 kilometrin kävelymatkalla. Muistathan, että olet luonnonpuistossa, joten reitiltä poikkeaminen on kiellettyä. Lue lisää Retkipaikasta.

Vanhan Lapin helmet:

  • Vanha kirkko sijaitsee aivan kylän keskustaajamassa ja on peräisin 1600-luvulta. Kirkko ympäristöineen on kuvauksellinen kohde. Kesäkuukausina kirkkoon pääsee myös sisälle. Tutustu kirkkoon tästä.
  • Kotiseutumuseolle on keskustasta noin 1,5 kilometriä. Pihapiiri on täynnä hyvin vanhoja, komeassa kunnossa pidettyjä lappilaisia rakennuksia kahden suuren joen yhtymäkohdassa. Kotiseutumuseo on auki kesäisin. Lue lisää tästä.
  • Kieringin kylä säästyi aikanaan Lapin sodan tuhoilta, ja kylä huokuukin pittoreskiä tunnelmaa. Voit tutustua Kierinkiin myös mm. Tarinakylän tarinoiden kautta.

Revontulivinkki! Haluatko kuvata revontulia ja Nattastuntureita ilman kävelemistä? Lokan kylän padolta näet järven toisella puolella kohoavan tunturirivin, ja jos taivaalla on revontulia, on siinä ainekset elämäsi kuvaan. Huomioithan muut tielläliikkujat: jätä autosi parkkiin vain sopivaan paikkaan. Myös Sodankylän lintutornit ovat syksyllä ennen lumentuloa hyviä revontulten tähyilypaikkoja.

Kuvaukselliset tapahtumat

Ikuista veden päällä kiitävät tai ilmassa lentävät moottorikelkat, kilpaa juoksevat porot, yöttömän yön ravien tunnelma tai teatterifestivaaleja katselevat otsatukkalehmät. Sodankylässä järjestetään kuvauksellisia tapahtumia ympäri vuoden – tarkista Tapahtumat-sivultamme, mitä on ohjelmassa juuri sinun saapuessasi Sodankylään.


Jaa sivu eteenpäin