Lapin luonto yöllä paistavine aurinkoineen kasvattaa aivan erityisen maukkaita marjoja, sieniä ja villiyrttejä.
Poimi yöttömän yön vitamiinit
Sodankylän ääretön luonto tarjoaa yöttömän yön kypsyttämiä vitamiinipommeja. Sodankylän keskustassa pääset marjastamaan jo muutaman askeleen kävelymatkalla, kun kuljet Kitisen rantareittiä myötävirtaan, Pappilanniemeen.
Jokamiehenoikeuksin saat poimia marjoja ja sieniä lähes kaikkialta, kunhan huolehdit, ettet ole kenenkään pihamaalla tai Sompion luonnonpuistossa. Varothan myös eksymästä – kun mättäät pullistelevat marjoja, saattaa suuntavaisto kadota yllättävän helposti! Hyvä niksi on marjastaa lähellä tietä, jolloin autojen äänet auttavat suuntavaiston säilymisessä. Marjastajan taskussa on hyvä kuitenkin varmuuden vuoksi olla aina myös kartta ja kompassi.
3 hyvää hillavinkkiä:
- Hyvän hillapaikan löydät seuraamalla paikallisten esimerkkiä – tähyile teiden varsilla näkyviä autoja ja marjanpoimijoita.
- Varustaudu kunnolla: vedenkestävät, korkeat kengät ja sääskiltä suojaavat vaatteet hyttyslakkia myöten ovat usein ehdottomat.
- Tuore hillasaalis maistuu mainiolta vaikkapa lettujen ja vaniljajäätelön tai kreikkalaisen jogurtin kanssa tarjoiltuna!
Hilla kypsyy yleensä heinäkuussa tai heinä–elokuun taitteessa. Hillaa on kahdenlaista: suolla kasvavaa oranssia hillaa ja metsissä kypsyvää korpihillaa. Kypsän korpihillan posket voivat olla punaiset, kun taas suolla kasvaneella hillalla punaisuus on merkki raakuudesta. Kypsän hillan tunnistat hellästi kokeilemalla: syötävä hilla on mehukkaan pehmeä. Raaka hilla taas on kova – älä poimi raakaa hillaa.
Hillan jälkeen kypsyvät mustikka, puolukka ja kaarnikka eli variksenmarja. Erittäin vitamiinipitoinen karpalo mehustuu entisestään ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Lapin luonnossa kypsyvät myös muun muassa upeaan ruskaan tulevat riekonmarja ja ruohokanukka. Nekin ovat syötäviä, mutta eivät maistu juuri miltään.
Lisätietoa marjastuksesta tässä osoitteessa.
Sienessä Sodankylän selkosilla
Sodankylän kangasmetsät notkuvat rouskuista, haperoista, tateista ja löytyypä täältä japanilaisten arvostamaa matsutakeakin. Sen sijaan eteläsuomalaisille tutuimpia ruokasieniä, kantarellia ja suppilovahveroa, ei näiltä korkeuksilta löydy kuin tuurilla. Muistathan poimia vain sieniä, jotka tunnistat varmasti ruokasieniksi.
Sienet ovat myös porojen herkkua, ja sienisadolla on poroille suuri merkitys. Jos sienivuosi on huono, saattavat vasat jäädä pieniksi.
Tiesitkö että? Marjastaja ja sienestäjä saattaa joskus törmätä poroaidan porttiin luonnossa tai metsäautotiellä. Portista saa kulkea, mutta muista sulkea se jälkeesi!