Tekemistä Marjastus ja sienestys

Lapin luonto yöllä paistavine aurinkoineen kasvattaa aivan erityisen maukkaita marjoja, sieniä ja villiyrttejä.

Poimi yöttömän yön vitamiinit

Sodankylän ääretön luonto tarjoaa yöttömän yön kypsyttämiä vitamiinipommeja. Sodankylän keskustassa pääset marjastamaan jo muutaman askeleen kävelymatkalla, kun kuljet Kitisen rantareittiä myötävirtaan, Pappilanniemeen.

Jokaisenoikeuksin saat poimia marjoja ja sieniä lähes kaikkialta, kunhan huolehdit, ettet ole kenenkään pihamaalla tai Sompion luonnonpuistossa. Varothan myös eksymästä – kun mättäät pullistelevat marjoja, saattaa suuntavaisto kadota yllättävän helposti! Kerrothan jollekin lähdöstäsi, mihin suuntaan menet ja kauanko aiot viipyä. Hyvä niksi on marjastaa lähellä tietä, jolloin autojen äänet auttavat suuntavaiston säilymisessä. Puhelin kannattaa ladata ja ottaa mukaan, sillä GPS-paikannin tuo turvallisuutta suunnatessasi uusille marjastuspaikoille. Marjastajan taskussa on kuitenkin hyvä olla varmuuden vuoksi myös kartta ja kompassi. Eksymistilanteessa puhelimestasi on hyvä löytyä myös 112 Suomi-sovellus, joka paikantaa sijaintisi, mikäli joudut soittamaan hätänumeroon. Varustaudu kunnolla: vedenkestävät, korkeat kengät ja sääskiltä suojaavat vaatteet hyttyslakkia myöten ovat usein ehdottomat. Värikkäästi pukeutuminen auttaa löytämisessäsi maastosta! Muistathan ottaa mukaasi myös evästä ja juotavaa, sillä marjastaessa aika kuluu kuin siivillä ja tarvitset energiaa myös reissulta palaamiseen ja raskaiden marjaämpäreiden kantamiseen!

Hilla kypsyy yleensä heinäkuussa tai heinä–elokuun taitteessa. Hillaa on kahdenlaista: suolla kasvavaa oranssia hillaa ja metsissä kypsyvää korpihillaa. Kypsän korpihillan posket voivat olla punaiset, kun taas suolla kasvaneella hillalla punaisuus on merkki raakuudesta. Kypsän hillan tunnistat hellästi kokeilemalla: syötävä hilla on mehukkaan pehmeä. Raaka hilla taas on kova – älä poimi raakaa hillaa, jätä se vielä kypsymään. Tuore hillasaalis maistuu mainiolta vaikkapa lettujen ja vaniljajäätelön tai kreikkalaisen jogurtin kanssa tarjoiltuna! Kokeile myös kermassa haudutettua leipäjuustoa hillojen kera – täydellinen jälkiruoka!

Hillan jälkeen kypsyvät mustikka, puolukka ja kaarnikka eli variksenmarja. Erittäin vitamiinipitoinen karpalo mehustuu entisestään ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Lapin luonnossa kypsyvät myös muun muassa upeaan ruskaan tulevat riekonmarja ja ruohokanukka. Nekin ovat syötäviä, mutta eivät maistu juuri miltään.

Lisätietoa marjastuksesta tässä osoitteessa.

Sienessä Sodankylän selkosilla

Sodankylän kangasmetsät notkuvat rouskuista, haperoista, tateista ja löytyypä täältä japanilaisten arvostamaa matsutakeakin. Sen sijaan eteläsuomalaisille tutuimpia ruokasieniä, kantarellia ja suppilovahveroa, ei näiltä korkeuksilta löydy kuin tuurilla. Muistathan poimia vain sieniä, jotka tunnistat varmasti ruokasieniksi.

Sienet ovat myös porojen herkkua, ja sienisadolla on poroille suuri merkitys. Jos sienivuosi on huono, saattavat vasat jäädä pieniksi.

Tiesitkö että? Marjastaja ja sienestäjä saattaa joskus törmätä poroaidan porttiin luonnossa tai metsäautotiellä. Portista saa kulkea, mutta muista sulkea se jälkeesi!

Lue lisää sienestämisestä Lapissa täältä.


Jaa sivu eteenpäin