Tekemistä Moottorikelkkailu

Sodankylän kelkkareittien kohdehelmiä ovat muun muassa Oratunturi, Tankavaara ja Luosto. Jos sinulla ei ole omaa kelkkaa, vuokraa sellainen tai lähde safarille!

Safarille vai omatoimisesti reitille?

Kelkkailumuoto tulee valita oman tason mukaisesti. Aloittelijan kannattaa osallistua kelkkasafarille, jossa pääsee ajamaan helppokäyttöistä kelkkaa turvallisesti oppaan ja muun ryhmän kanssa. Kokeneempi kelkkailija voi suunnata omatoimisesti kelkkareiteille, jonka varsilta löytyy muun muassa tulistelumahdollisuuksia.

Sodankylän kelkkailureitistö on yhteydessä naapurikuntien reitteihin kaikissa suunnissa, joten tänne on kelkalla helppo tulla. Löydät Sodankylän kelkkareitti- ja urakartan tästä.

Vinkki! Luostolla Lapland Safaris vie sinut moottorikelkkasafarille, jossa pääset nauttimaan elämyksestä ammattilaisten opastamana ja Tankavaarassa sinulla on mahdollisuus päästä revontulien rekiajelulle moottorikelkan kyydittämänä. Kieringissä pääset myös osallistumaan moottorikelkkasafarille tai voit tutustua alueeseen itsenäisesti vuokraamalla moottorikelkan. Sodankylän keskustassa voit tiedustella moottorikelkan vuokrausta Arctic Engineeristä.

Kohdehelmet reittien varrelta

  • Oratunturin ja Kaarestunturin rinteisiin kannattaa huristella nauttimaan mielettömistä tunturimaisemista sekä Metsähallituksen palveluista. Molemmilla tuntureilla on laavu.
  • Luostolla risteilee paljon kelkkareittejä ja -uria, voit ajaa muun muassa Keski-Luoston harjaa pitkin. Löydät Luostolta myös runsaan palveluvalikoiman.
  • Tankavaaran kultakylään  johtaa kelkkaura, jonka ääreltä löydät mm. Kultamuseon, ravintola Wanha Waskoolimiehen sekä majoitusta.
  • Mutenian kylän jäänteet ovat Lokan tekojärven rannalla. Suurin osa ikivanhasta kylästä jäi veden alle, kun tekojärvi tehtiin 1960-luvulla. Kelkkaura kulkee kylän pohjoispuolelta.
  • Lokan ja Porttipahdan tekojärvet ovat mainioita pilkkipaikkoja. Kelkan kanssa saa ajaa jäällä jäätilanteen salliessa vapaasti. Saatko sinä narrattua kahen kilon siian?

Aja reiteillä sääntöjen mukaan ja muut huomioiden. Älä koskaan mene jäälle, jos et ole varma sen kantavuudesta.

Muistathan, että Suomessa on luvallista poiketa kelkkareitiltä ainoastaan maanomistajan luvalla. Reitillä pysyminen on myös huomattavasti turvallisempaa ja huolettomampaa kuin reitin ulkopuolelle poikkeaminen. Reitin varrella on kylttejä, jotka kertovat sijaintisi: niinpä, jos kelkkaan tulee vika tai jotain muuta yllättävää tapahtuu, on reitille helppo hälyttää apua.

Tiesitkö että? Mainetta niittänyt kelkkatiimi Riders Of Cold Kingdom eli R.O.C.K. on kotoisin Sodankylästä. Löydä heidän videonsa tästä!

Sodankylässä myös kelkkaurat ovat ilmaisia ajaa

Kelkkareitit ovat virallisia ja hoidettuja reittejä, jotka on määritelty tieliikennelaissa. Valtaosa Suomen kelkkailureitistöstä on virallisia reittejä. Niillä ajaminen on aina ilmaista. Kelkkaurilla ajamiseen sen sijaan tarvitsee usein maksullisen luvan, mutta ei Sodankylässä. Sodankylässä uria ylläpitää kunta, minkä ansiosta myös urat ovat meillä ilmaisia ajaa.


Jaa sivu eteenpäin