Saapuminen Sodankylään on helppo tulla

Sodankylään pääsee näppärästi niin julkisilla kuin omalla autolla. Lähimmät lentokentät ovat Kittilässä, Rovaniemellä ja Ivalossa. Lentokentiltä matka Sodankylään jatkuu bussilla.

Lepää matkalla – saavu Sodankylään julkisilla

Autojunalla saapuminen

Autojunalla pääset pohjoiseen vaivattomasti: voit nukkua yön, mutta perillä sinulla on edelleen oman auton suoma vapaus liikkua. Autojunalla pääsee Rovaniemelle tai Kemijärvelle, joista kummastakin on enää vain noin 1,5 tunnin ajo Sodankylään. Katso VR.fi.

Junalla saapuminen

Junalla pääset Rovaniemelle ja Kemijärvelle, joista on bussiyhteydet sekä Sodankylään että Pyhä-Luostolle. Katso VR.fi  ja  Matkahuolto.fi.

Bussilla saapuminen

Bussilla voit saapua Sodankylään mistä päin Suomea tahansa. Sodankylän linja-autoasema on kylän keskustassa. Katso Matkahuolto.fi.

 

Lentokoneella saapuminen

Lentokoneella pääset näppärästi Kittilään, Ivaloon tai Rovaniemelle. Lentoja tarjoavat Finnair ja Norwegian. Matka Sodankylään jatkuu lentoasemilta bussilla. Jatkoyhteydet löydät Matkahuollon sivuilta.

 

Oma auto tai pyörä tuovat vapautta

E75- eli tuttavallisemmin Nelostie johtaa etelästä Rovaniemen kautta suoraan Sodankylään, ja jatkuu Sodankylän eteläisimmästä kylästä aina pohjoisimpaan ja lopulta Inarin puolelle. Sodankylään pääsee saapumaan autolla suoraviivaisesti myös Kittilän, Kemijärven, Savukosken, Pelkosenniemen sekä Saariselän ja Ivalon suunnista.

Sähköautojen latauspisteet löydät Sodankylän keskustasta K-Supermarket Pohjantähdestä (Haastajantie 1), K-Marketista (Ivalontie 2), S-marketista (Jäämerentie 8) sekä huoltoasemilta Neste Mokolta (Lompolontie 2), Neste Alatalolta (Ranniotie 10) ja Seolta (Rovaniementie 3). Latauspiste löytyy myös Hyvinvointikeskus Sopukasta (Karistamontie 4). Muut pisteet löydät näppärästi täältä.

Auton vuokraus onnistuu SEO-Sodankylä -huoltoasemalla, jossa palvelee ScandiaRent -autovuokraamo.

Pitkänmatkanpyöräilijät ajavat usein Sodankylän päästä päähän ollessaan matkalla Utsjoelle ja Nordkappiin. Tätä kautta reitti Euroopan mantereen pohjoisimmalle reunalle on lyhin.

Autolla ajaminen Lapissa

Varaudu talveen

Lapissa talvi alkaa ajoissa ja päättyy myöhään etelään verrattuna. Hyvätkin ajo-olosuhteet voivat myös muuttua äkisti, eikä Lapissa suolata teitä läheskään kaikkialla. Mieti ajoissa, voiko talvirenkaille olla tarvetta. Talvella on myös pimeää ja tien pinta usein luminen ja jäinen, vaikka se ei aina näyttäisi siltä. Ota huomioon, että auton hallinta voi olla haastavaa ja jarruttaminen vie pidemmän matkan. Jätä siis riittävästi etäisyyttä edellä ajaviin ja alenna tarvittaessa ajonopeutta.

Varaudu kylmään

Pidä talvisin autossa varmuuden vuoksi myös ylimääräistä lämmintä vaatetta siltä varalta, että auto sammuu tienposkeen ja joudut odottelemaan apua. Kannettava laturi tai boosteri on hyvä varolaite Lapin kylmässä talvessa autoilevalle. Käytä pakkasessa käsijarrun sijaan ykkösvaihdetta, sillä käsijarru saattaa jäätyä kiinni.

Älä pysäköi autoa tielle

Älä koskaan pysähdy paikkaan, jossa autosi voi aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle. Älä edes valokuvaamaan. Lapin teillä liikkuu paljon raskasta kalustoa, jonka jarrutusmatka on pitkä. Vaikka tienvarressa olisikin poroja tai taivaalle syttyisivät revontulet, jätä autosi aina vain varmasti vaarattomaan paikkaan. Jos riskitöntä, näkyvää paikkaa ei löydy, älä pysähdy.

 

Pysy valppaana

Varo poroja! Aja maltillisesti ja ole tarkkaavainen liikenteessä. Porojen lisäksi Lapin teillä liikkuu paljon myös hirviä, jotka saattavat syöksyä auton eteen todella nopeasti. Hirvi on poroa moninkertaisesti painavampi ja korkeampi. Hirvet liikkuvat useimmiten aamu- ja iltahämärässä. Muista siis hidastaa, jos näet eläimen tiealueella ja jos törmäät siihen, ilmoita hätänumeroon 112!

Kaikki kelkkaurat johtavat Sodankylään

Koko Lapin eri kolkat ovat kytköksissä toisiinsa kelkkareitein ja -urin. Myös Sodankylään johtaa reittejä kaikista ilmansuunnista, ja jos kelkkailet mielelläsi pidempiä matkoja, voit hyvinkin hurauttaa Sodankylään esimerkiksi Kittilästä, Rovaniemeltä, Savukoskelta tai Pelkosenniemeltä. Muistathan varmistaa, että mukana on tarpeeksi polttoainetta!

Sodankylässä sekä kelkkareitit että -urat ovat maksuttomia ajaa.

Tutustu Sodankylän kelkkauriin ja -reitteihin osoitteessa Retkikartta.fi, valitsemalla vasemman reunan valikosta Karttatasot -> Reitit -> Moottorikelkkailu-urat ja Moottorikelkkailureitit.


Jaa sivu eteenpäin