Näe & koe Sodankylän elämänmakuiset kylät

Sodankyläläisistä reilu kolmannes asuu kylissä, joita Sodankylässä on kymmeniä. Kylissä tapaat auttavaiset Lapin ihmiset –ja mikä parasta, kylät ovat aina auki myös matkailijalle!

Pieniin kyliin kiteytyy aimo annos yritteliäisyyttä ja elinvoimaa

Kurkistapa Orajärvelle ja huomaa, kuinka luonto hurmaa sinut. Rauha, erä- ja tunturimaisemat houkuttelevat myös satoja mökkiläisiä kyliin, kuten vaikkapa altaan ja jokien varsille Madetkoskella, joka nelostien varrella palveluineen ei jää matkailijaltakaan huomaamatta. Rakastatko rauhaa, kaipaatko tunturiin? Leppoisa Torvisen kylä on portti Luostolle. Tunnistat kylän Erkki Alajärven Kurjet –teoksesta. Noin sadan asukkaan Luosto on Sodankylän nuorin kylä Luostotunturin ja Pyhä-Luosto kansallispuiston syleilyssä.

Entä, oletko jo kuullut Tarinoiden Kelujärvestä?

Eloisassa ja aktiivisessa Syväjärven kylässä yhteisöllisyys on voimissaan. Kuten Syväjärvellä monen sodankyläläisen perheen arkeen kuuluvat edelleen maatalous ja poronhoito; tutustu maanläheisten ihmisten Sassaliin tai porovuoteen elämänmakuisessa Sattasessa tai osallistu pääsiäisenä Sattasen porokisoihin paikan päällä. Kulje vähän matkaa pohjoiseen ja tulet Kersilöön, josta pääset niin kairaan kuin Viiankiaavan rimpisoiden rauhaan. Ja jos talvella saavut Lokkaan, Aurinkopilkit kutsuvat jäälle. Kaarestunturin kainalossa, Rajalassa nautitaan elämästä; ”missään ei ole niin mukavaa  kuin tässä maailmassa ja Rajalassa”.

Vuotson ja Kieringin ainutlaatuiseen elämänmenoon tutustut Tarinakylät-sivustolta.

Tiesitkö! Vuotso ja Purnumukka ovat Sodankylän saamelaiskylät. Vuotso puolestaan on Suomen Lapin eteläisin saamelaiskylä.

Entä, joko tiedät, kuka on Riipin kylän kaikkien aikojen Katiskakeisari?

Lisää tunnelmapaloja ja kuvaa aidosta lappilaisesta elämänmenosta ja kylähenkeä uhkuvista kylistä saat Kylä kuvaa -hankkeessa toteutetuista videoista ja lisätietoa kaikista omaleimaisista kylistämme Sodankylän kunnan sivuilta.

Sodankylän tapahtumia seuraamalla tiedät, mitä kylissä tapahtuu seuraavaksi!


Jaa sivu eteenpäin