Näe & koe Sodankylän vanha kirkko

Kitisen kauniissa rantametsikössä, hautausmaan laidalla kohoava Sodankylän vanha kirkko on yksi Suomen vanhimpia säilyneitä puukirkkoja.

Sodankylän vanha kirkko

Sodankylän keskustasta on vanhalle kirkolle vain muutaman askeleen matka. Olitpa liikkeellä julkisilla tai omalla autolla, on vanha kirkko ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen. Kirkko on pienehkö, tumma ja puinen, ja tuoksuu ihanasti tervalta. Se sijaitsee omassa rauhassaan hautausmaan laidalla, Kitisen rannalla.

Tiesitkö että? Sodankylän vanhassa kirkossa kuvattiin Mosku-elokuvan kohtaus, jossa Mari koitti saada Moskun allekirjoittamaan paperin avioliiton kuulutuksia varten. Mosku kuitenkin kieltäytyi viime hetkellä allekirjoittamasta, ja marssi ulos kirkosta.

Vaikka et pääsisikään tutustumaan kirkkoon sisälle, sitä kannattaa kuitenkin piipahtaa ihailemassa ulkoa päin, sillä vanha, puinen rakennus on suloinen ja erikoinen näky.

Kirkko on rakennettu vuonna 1689 Keski-Lapin väestöä varten. Rakennus restauroitiin vuonna 1926, ja vuosina 1992–1995 korjattiin paanukate ja pintalaudoitus Museoviraston toimesta. Vanha kirkko on säilyttänyt aitoutensa ja tunnelmansa läpi vuosisatojen. Kirkossa pidetään kesäisin hartaustilaisuuksia, ja se on suosittu hääkirkko.

Lue lisää:

Retkipaikka.fi: Sodankylän vanha kirkko

Sodankylanseurakunta.fi: Vanha kirkko


Jaa sivu eteenpäin