Tekemistä

Kalastus

Lokan ja Porttipahdan tekojärvet ovat verrattomia kala-aittoja, joista voit saada vaikka jättiläishauen tai körmyselkäisiä ahvenia. Sodankylässä narraat myös taimenta, harjusta ja siikaa.

Tule kalaan Sodankylään!

Sodankylästä löytyy kalastajalle lampia ja jokivesiä tammukkapuroineen. Parhaimmat ottipaikat löytyvät paikallisen oppaan johdolla. Jättiläismäiset tekojärvet Lokka ja Porttipahta sijaitsevat noin 70 kilometriä kirkonkylältä pohjoiseen. Ne tuovat kalastamiseen täysin omanlaisensa säväyksen, joka koostuu sekä tunturituulista että jopa merellisestä erämaatunnelmasta. 

Skarppina lupien kanssa! Tarvittavat luvat riippuvat mm. kalastajan iästä ja kalastustavasta. Kalastuslain mukaisesti Suomessa kalastavan 18-64 -vuotiaan tulee suorittaa kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksun voi maksaa osoitteessa Eräluvat.fi, Metsähallituksen puhelinpalvelun kautta sekä Metsähallituksen luontokeskuksissa ja R-kioskeissa. Sodankylän kunnan alueella lähes kaikilla vesialueilla kalastonhoitomaksun lisäksi kalastajalla tulee olla vesialueen haltijan lupa alueella kalastamiseen. Keskustan alueella Kitisessä kalastaa saa joko Kitisen yhtenäislupa-alueen luvalla, tai kirkonkylän vesiosuuskunnan luvalla. Näitä lupia voit ostaa Simoselta, Kesportista, tai keskustan Neste-asemalta. Metsähallituksen Sodankylän alueella sijaitsevien kalastuskohteiden vapaluvat löydät Eräluvat-verkkokaupasta.

Porttipahta: Kirkasvetinen Porttipahta on uistelijan unelma. Järvestä nousee jopa taimenta ja järvilohta. Isot veneet voi laskea vesille Siltaharjun kalasatamassa, joka sijaitsee Porttipahdan altaan ylittävän sillan pohjoispuolella nelostien (E75) tuntumassa. Sodankylän kunta vuokraa Siltaharjun kalasatamassa lyhyt- ja pidempiaikaisia matkailuvaunupaikkoja. Lisätietoja kunnan kotisivuilla.  Porttipahdan rannoilla on myös tulipaikkoja, joiden sijainnin ja oheispalvelut näet Retkikartta-sivustolta valitsemalla karttatasoksi ”Retkeilypalvelut”. Tankajokea ja Vuotson kanavaa pitkin pääsee Porttipahdalta Vuotsoon, jossa on kauppa ja majoitusta.

Lokka: Lokan allas tarjoaa myös mainiot kalavedet läpi vuoden. Siika, ahven, hauki ja taimen ovat yleisimmät pyytäjän saamat lajit. Täällä voi kalastaa myös ammattitaitoisen oppaan vetämällä kalastusretkellä. 

Molemmilla altailla kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Itä-Lapin vapalupa.

Vinkki! Lokan ja Porttipahdan kalasatamista saa jäähileitä taskurahalla. Ovi aukeaa tekstiviestillä, tarkemmat ohjeet löytyvät paikan päältä.

Sodankylän suurin luonnonjärvi, kaunis ja erämainen Unari, huokuu aidon Lapin tunnelmaa ja antaa hyviä kalasaaliita, muun muassa kuhaa ja siikaa. Järvestä laskeva Meltausjoki könkäineen on myös kalaisa.

Onkia voit vaikka keskustassa

Mato-ongella onkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, kuten pilkkiminenkin, eikä siihen tarvita kalastuslupaa. Sodankylän keskustassa voit onkia esimerkiksi Kitisen rannalla. Sekä onkia että onkimatoja myydään kesäisin useissa keskustan marketeissa ja huoltoasemilla. 

Hyviä mahdollisuuksia leppoisaan onkimiseen esimerkiksi lasten kanssa tarjoavat myös Sodankylän kauniit järvikylät. Katso tästä vinkkilista järvien rannalla olevista tulipaikoista.

Kalastustapahtumat Sodankylässä

Uistelijat voivat kisata tuuristaan ja taidoistaan Sodankylän kesässä muun muassa Kitisellä ja Porttipahdalla järjestettävissä uistelukisoissa. Kisat järjestää Pyssykylän Uistelijat ry. Kevättalvella kalastushuumaa koetaan Martin Pilkissä sekä Lokan Aurinkopilkissä. 

Opastettuja kalastusretkiä tarjoavat

Matkailu, Ohjelmapalvelut

0400398636
Katso tarkemmat tiedot verkkosivuilta
Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.