Näe & koe Pyhä-Luoston kansallispuisto ja luontokeskus Naava

Lapin sydämessä sijaitseva Pyhä-Luosto on maisemiltaan yksi Suomen mahtavimmista kansallispuistoista, ja todella helposti saavutettavissa myös julkisilla.

Koe Pyhä-Luoston lumo kaikkina vuodenaikoina

Pyhä-Luoston kansallispuiston luoteispäässä kohoaa Ukko-Luosto ja kaakossa Pyhä. Alueen läpi kulkevat laajat latu- ja retkeilyreitit sekä kansallispuiston reunaa mukaileva autotie yhdistävät nämä tunturit ja niiden juurella olevat matkailukeskukset toisiinsa.

Pyhä-Luostolle pääset päivittäin myös bussilla Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Luoston puolella opastuspiste löytyy keskellä kylää kohoavan Lapland Hotel Luostotunturin aulasta, ja Pyhällä Luontokeskus Naavasta. Pyhä-Luosto tarjoaa täydelliset puitteet paitsi retkeilyyn, myös esimerkiksi luonto- ja revontulikuvaukseen, hiihtämiseen, lumikenkäilyyn ja läskipyöräilyyn.

Simppelit vinkit – koe ainakin nämä!

Oletkin ehkä jo kuullut Luoston Ametistikylpylästä sekä Ametistikaivoksesta, josta voit käydä etsimässä oman ametistin kotiin viemisiksi? Tässä vielä 3 lisävinkkiä, mitä Pyhä-Luostolla ainakin kannattaa kokea!

  • Tulistele Ahvenlammella. Vain muutaman askeleen päässä P-paikalta, aivan Luoston kylän tuntumassa, odottaa kota kauniin Ahvenlammen rannalla (kartta). Helpon saavutettavuutensa vuoksi paikka sopii erinomaisesti lapsiperheille.
  • Lumikenkäile korkeuksiin. Ukko-Luoston rinteestä avartuu uskomaton maisema Pyhälle ja kynttiläkuusimetsiin. Paikalliset matkailuyrittäjät vuokraavat lumikenkiä, opastavat lumikenkäilyn alkuun ja neuvovat reitille.
  • Laskeudu Isokuruun. Pyhällä sijaitseva Isokuru on ensikertalaiselle lähes uskomaton kokemus. Varaa matkaasi aikaa, kamera sekä juomavettä – pitkät portaat koettelevat kuntoa. Isokuruun kannattaa suunnata Luontokeskus Naavan kautta (Luontotie 1).

Pyhä-Luoston kansallispuisto koostuu vuonna 1938 perustetusta, Suomen vanhimmasta Pyhätunturin kansallispuistosta ja sen luoteispuolella sijaitsevasta Luoston alueesta, jotka yhdistettiin uudeksi kansallispuistoksi vuonna 2005. Kansallispuiston pinta-ala on kokonaisuudessaan 142 neliökilometriä.

Nautitko haasteista?

Pyhä-Luostolla voit myös vaeltaa tai kohottaa kuntoasi haastavilla päiväretkillä. Esimerkiksi Ukko-Luoston vaelluspolku on 18 kilometriä pitkä rengasreitti, joka kulkee upeissa metsä- ja suomaisemissa ja nousee myös Luoston huipulle. Vastaavasti Pyhällä hien pintaan nostaa vaativa, 15 kilometriä pitkä Noitatunturin kierros mykistävissä maisemissa. Sen varrelle jäävät myös Isokuru sekä kuuluisa Pyhäkasteenputous.

Tosi-Lapin vaeltaja nauttii myös Pyhä-Luoston 35 kilometriä pitkästä retkeilyreitistä, joka yhdistää jättimäiset tunturit toisiinsa. Sen varrella on useita taukorakenteita ja tunturijonon parhaat maisemat. Koska Pyhän ja Luoston välillä kulkee bussi, voit huoletta kulkea vaellusreitin kumpaan suuntaan tahansa ja palata takaisin lähtöpaikkaasi bussilla.

Herkkuvinkki: Luostolta Sodankylän suuntaan löydät latukahvila Torvisen Majan, jonka vanhanaikainen, sähkötön tunnelma on elämys. Herkuttele talviliikunnan lomassa vaikka munkeilla! Hiihtoladun vieressä kohoava Torvisen maja palvelee reippailijoiden lisäksi ja myös autoilijoita. Lue lisää.

Luontokeskus Naava

Naavassa on hieno luontonäyttely Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta. Asiakaspalvelusta saat parhaat retkineuvot kansallispuistoon ja lähialueille; kerromme myös matkailijoiden palveluista alueella.

Naavassa tapahtuu pitkin vuotta: luontoiltoja, konsertteja, elokuvia ja paljon muuta. Café Loimun herkut ja viihtyisä ympäristö tarjoavat mukavan lepotauon. Kivoja löytöjä voit tehdä NaavaShopista. Naavassa on ilmainen WLAN-yhteys.

Lisätietoa alueen palveluista ja nähtävyyksistä:


Jaa sivu eteenpäin