Näe & koe

Sodankylän kotiseutumuseo

Sodankylän kotiseutumuseo on näyttävä kohde kauniilla joenrantapaikalla. Pihapiirin kruunu on Lokan tekojärven alle jääneestä Rieston kylästä pelastettu päärakennus.

Sijainti

Hampputörmäntie 20
99600Sodankylä

Kotiseutumuseolla kohtaat palan kadonnutta Lappia

Kesäaikaan Sodankylässä vierailevalle on Kotiseutumuseo yksi parhaista käyntikohteista. Lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva museo kohoaa kauniilla paikalla kahden suuren joen – Kitisen ja Jeesiöjoen – risteyskohdassa. Portin ulkopuolella on iso P-paikka autolla saapuville.

Museo on auki kesäkuukausina, ja sinne on vapaa pääsy. Löydät paikalta henkilökuntaa, joka esittelee mielellään museon paikkoja ja esineistöä. Museokierroksella saa hyvän käsityksen Sodankylän alueen vanhasta koti-, kylä- ja elinkeinokulttuurista.

Pihapiiristä löydät useita vanhoja ja hyväkuntoisia rakennuksia, jotka on tuotu museoalueelle eri puolilta Sodankylää. Päärakennus on vuonna 1906 rakennettu Kuukkelin talo Rieston kylästä, nykyisen Lokan tekojärven alueelta, mistä se talkoovoimin siirrettiin museoalueelle 60-luvulla ennen tekojärven tuloa.

Vinkki! Kai Lehtisen tähdittämää Mosku-elokuvaa on kuvattu Sodankylän kotiseutumuseolla. Katso miljöötä sillä silmällä – tunnistatko elokuvan kohtauspaikkoja? Päärakennuksen seinällä roikkuu myös oikean Moskun eli Aleksi Hihnavaaran kuikasta tehty säilytyspussi.

Sodankylän kotiseutumuseo - Visit Sodankylä 1

Päärakennuksen ympärille on koottu aikakaudelle tyypillinen pihapiiri, johon kuuluvat makasiini, savusauna ja pirrakota, navetta, Penjuksen ja Erkkilän aitat, tolla, riihi ja lato. Museoalueelle on lisäksi siirretty lukuisia muita Sodankylän perinteisiin elinkeinoihin liittyneitä rakennuksia kuten paja, lapintalo, vasotuskota, kesänavetta, aittoja ja poroaidan keskeisin osa eli kirnu.

Rakennuksissa on esillä runsaasti myös vanhaa Lapin esineistöä.

Sodankylän kotiseutumuseo - Visit Sodankylä 4

Sodankylän kotiseutumuseo on avoinna 22.5.-19.8.2018 tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Muina aikoina tilauksesta, puhelinnumerosta 0400-535 652.

Lisätietoa:

Sodankylän kotiseutumuseon kotisivut

Anna palautetta