Näe & koe Museo-Galleria Andreas Alariesto

Museo-galleriassa voit tutustua naivistisen taiteilijan Andreas Alarieston tuotantoon. Museo-galleria Andreas Alariestossa pysyvästi esillä olevan kokoelman omistaa Kauko Sorjosen -säätiö.

Museo-galleria Andreas Alariesto

Andreas Alariesto (1900–1989) oli suurenmoinen kuvataiteilija, kansanperinteen tallentaja, valokuvaaja, käsityöläinen ja lauluntekijä. Hänen värikkäät, eläväiset ja naivistiset maalauksensa tempaavat mukaansa aitoon vanhan Lapin tunnelmaan ja romantiikkaan. Löydät Museo-Galleria Andreas Alarieston aivan Sodankylän ytimestä, kirkon ja poropatsaan läheisyydestä, Sodankylä-talosta.

Tiesitkö? Andreas Alariesto oli kotoisin Rieston kylästä Pohjois-Sodankylästä. Riesto jäi 60-luvulla Lokan tekojärven alle. Löydät Andreas Alarieston muistomerkin keskeiseltä paikalta Lokan kauniista pikkukylästä, tekojärven etelärannalta.

Andreas tunnettiin ahkeruudestaan ja hän olikin käsistään kätevä tekemään monenlaisia töitä. Mentyään naimisiin elämänsä naisen Riikan kanssa, leimahti hänen taiteellisuutensa uusiin ulottuvuuksiin ja maalauksia alkoi syntyä. Toisin kuin monien muiden taidemaalareiden kohdalla, Alarieston taidetta alettiin arvostaa jo hänen elinaikanaan. Ensimmäinen taidenäyttely pidettiin Helsingissä vuonna 1976, ja se oli menestys.

Vieraile Museo-galleria Andreas Alarieston nettisivuilla Alariestomuseo.fi josta löydät tarkemman esittelyn galleriasta, tietoa ajankohtaisista näyttelyistä, museokaupasta sekä kahvilasta.

Lisätietoja saat: info@alariestomuseo.fi tai marika.valimaa@alariestomuseo.fi

Sompio -sovellus

Sompio -sovellus esittelee museon paikanpäällä, ja se on saatavilla iOs ja Android-laitteelle. Omalle kännykälle tai tabletille ladattava appi tarjoaa museokierroksen perustiedot suomeksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Lisäksi se sisältää mukavaa lisättyä todellisuutta museokierrokselle.

Sompio-sovellus Google Play -kaupassa.

Sompio-sovellus AppStoressa.

Sodankylän, Savukosken ja Pelkosenniemen aluetta kutsutaan Sompion Lapiksi. Museo-Galleria Andreas Alariestossa pääset kuvien, maalausten ja taiteilijan itsensä kirjoittamien tarinoiden avulla kurkistamaan entisaikojen sompiolaiseen kulttuuriin ja elämään. Lapin maisemat, porot  ja vanha saamelainen elinkeino näyttäytyvät teoksissa upealla tavalla.

Kotiseutumuseon Virtuaalikierros

Sodankylä-talon tiloista löytyy myös Sodankylän kotiseutumuseon virtuaalikierros, jonka avulla voit sukeltaa elokuiseen viikonloppuiltapäivään Sodankylän Kotiseutumuseolla vuoden ympäri. Kesäisin kannattaa kuitenkin vierailla kotiseutumuseolla itsellään, sillä se sijaitsee vain kivenheiton päässä Jeesiöjoen ja Kitisen yhtymäkohdassa.

Museo-Galleria  Andreas Alariesto oli 2018 mukana Lapin ELY-keskuksen rahoittamassa pienmuseoiden digitaalisen näyttelytekniikan pilotti-projektissa yhdessä Sodankylän Kotiseutumuseon kanssa. ”Vauhdin Hurmaa Sompiossa” -hankkeen lopputuloksena museolla on käytössä museoiden yhteinen Sompio-esittelyapplikaatio ja museolla on myös pieni online-näyttely. Museo-Gallerian Alariestosta löytyy myös Sodankylän kotiseutumuseon 360-asteen virtuaalikierros.


Jaa sivu eteenpäin