Näe & koe Urho Kekkosen kansallispuisto ja Sompion luonnonpuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto ja sen kyljessä oleva Sompion luonnonpuisto ovat maamme suurimpia luonnonsuojelualueita ja suosituimpia retkeilykohteita.

Koe Koilliskaira – päiväretkellä tai pitkällä vaelluksella

Oletko jo nähnyt Pyhä-Nattasen huipulla kohoavat mahtavat kivitoorit? Entä tiedätkö, kuinka uskomattoman kaunis näky on Paratiisikuru? Urho Kekkosen kansallispuisto ja sen kyljessä oleva Sompion luonnonpuisto edustavat Suomen väkevimpiä erämaamaisemia. Jättiläismäinen erämaa tarjoaa kuitenkin helppoja kohteita myös pikaisesti poikkeavalle päiväretkeilijälle, kaikkina vuodenaikoina.

Helppo retki UKK-puistoon: Tankavaaran reitit

Aivan nelostien varressa olevasta Tankavaarasta kannattaa sukeltaa hetkeksi Lapin luontoon. Tankavaaran elämys- ja kokouskeskuksen pihasta lähtee 4 eripituista luontopolkua:

  • Urpiaispolku, 1 km
  • Koppelo, 3 km
  • Kuukkeli, 6 km
  • Geologinen polku, 7 km

Reittien varrella on tulistelumahdollisuus – ota eväät mukaan! Kaikki 4 reittiä toimivat talvisin merkittyinä lumikenkäilyreitteinä. Kuukkelipolun alkupäässä on saksalaiseen Schultzwall-puolustusasemaan kuuluneita sotahistoriallisia kohteita.

Sompion luonnonpuisto ja Pyhä-Nattanen

Vuotson kylän kohdalta kannattaa kääntyä itään kohti Sompion luonnonpuistoa. Päiväretkeläiselle sopii Pyhä-Nattasen kierros (7 km) ja vaeltajalle Nattasten tunturijonon välistä kulkeva Ruijan polku (35 km). Retkeilijöitä palvelevat mm. Sompiojärven rannalla olevat kodat, tulipaikat, lintutorni, venesatama ja laituri (kartta).

Luonnonpuistossa saa kulkea jalan vain merkityillä reiteillä, eli Nattasen ja Ruijan poluilla. Molempien reittien varrella on taukorakenteita.

Vinkki! Sompiojärven venerannasta voit meloa pienen matkan päähän suurnoita Akmeelin haudalle (kartta). Akmeeli oli yksi Lapin tunnetuimmista ja väkevimmistä noidista. Hänen haudalleen kulkeminen on sallittua ainoastaan vesitse.

Pyhä-Nattanen

Pyhä-Nattanen on jokaisen koettava vähintään kerran elämässä. Sen huipulla seisovat mahtavat kivitoorit, ja sieltä on esteetön maisema kaikkiin ilmansuuntiin: bongaa suuri Lokka, mahtava Sokosti, kaunis Sukkulalampi ja kirkkaalla ilmalla jopa Korvatunturi. Nattasen rengasreitti on 7 kilometriä pitkä ja paikoin kivikkoisuuden vuoksi haastava. Jos reitin haluaa kulkea hieman helpommin, kannattaa rengasreitin kiertämisen sijaan kulkea huipulle edestakaisin samaa, pitkospuin alkavaa polkua. Reitin lähtöpaikka kartalla. Huomioitavaa kuitenkin on, että tie Pyhä-Nattasille on paikoin huonokuntoinen, joten ajo alueelle on omalla vastuulla. Lue retkitarina Pyhä-Nattasesta Retkipaikasta.

Ruijan polku

Ruijan polku on 35 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka johtaa Sompion luonnonpuistosta UKK-puiston kautta Laanilaan. Se on osa Jäämerelle jatkuvaa Ruijan reittiä, joka tietojen mukaan on koko Lapin vanhin reitti. Ruijan polun lähtöpiste on Sompiojärven rannalla (kartta).

Koe Koilliskairan lumo pitkällä vaelluksella

Koilliskairaan on moni menettänyt sydämensä ikihyviksi. Kattava tupa- ja reittiverkosto palvelee Lapin rauhaa rakastavia retkeilijöitä kaikkina vuodenaikoina. Kuitenkin suuressa erämaassa liikkuminen vaatii kulkijalta hyviä retkeilytaitoja, huolellista valmistautumista ja kunnon varusteita. Lue retkeilijöiden vaelluskertomuksia UKK-puistosta: Retkipaikka.fi.

Vinkki! Kokeneen eränkävijän kannattaa kokea Urho Kekkosen kansallispuistosta ainakin Paratiisikurun, Sokostin sekä Luirojärven maisemat.

Urho Kekkosen kansallispuistoon voi lähteä vaeltamaan mm. Tankavaarasta, Kiilopäältä, Sompion luonnonpuistosta, Aittajärveltä, Raja-Joosepista ja Marivaaran alueelta Lokan koillispuolelta. Näistä mm. Sompion luonnonpuisto, Tankavaara ja Kiilopää sopivat hyvin myös päiväretkikohteiksi eri reittivaihtoehtoineen.

Lisätietoa:

Luontoon.fi: Urho Kekkosen kansallispuisto

Luontoon.fi: Sompion luonnonpuisto

Retkipaikka.fi: Urho Kekkosen kansallispuisto


Jaa sivu eteenpäin