Tapahtumat Porokisat

Sodankylän kevättalvessa porokisat ovat must-elämys. Kisoja pääset ihailemaan joka vuosi Sattasessa ja joka toinen vuosi myös Luostolla.

Luosto Reindeer Race ja Sattasen porokisat

Luosto Reindeer Race

Luosto sijaitsee keskellä koko laajaa poronhoitoaluetta, ja kisoihin osallistuukin valtava määrä poroja eri puolilta Pohjolaa. Jännittävät Pyhä-Luoston Porocup -kisat järjestetään tavallisesti joka toinen vuosi. Näyttävästi tuntureiden keskellä järjestettävät kisat ovat niin lasten kuin aikuisten mieleen, sillä paikalla on monenlaista tekemistä ja nähtävää eri-ikäisille kävijöille.

Luostolla porokisoja vietetään keväisin joka toinen vuosi.

Tiesitkö että? Porokisojen juuret Lapissa juontavat sadan vuoden taakse. Kilpaporot ovat koulutettuja urosporoja, joita on valmennettu kisoihin systemaattisesti ja ammattitaidolla. Kilpaporo on omistajansa silmäterä.

Sattasen porokisat

Sattasen porokisat järjestetään joka vuosi pitkäperjantaina, hankihohtoisen kevättalven ollessa parhaimmillaan. Porokisojen sarjat ovat nimeltään kuuma, yleinen, tuntemattomat ja urakat. Porokisat on juonnettu, joten ensikertalainen ja poroalaa tuntematonkin pysyy hyvin tapahtumissa mukana.

Sattasen kylä sijaitsee Sodankylän keskustasta pienen matkaa pohjoiseen. Kisat on viitoitettu päätieltä, ja alueella on pysäköinninohjaus.

Muistathan! Varaa mukaan käteistä, jotta voit ostaa lipun kisoihin sekä herkutella kisa-alueella olevien kojujen tarjonnalla. Muista myös pukeutua lämpimästi päästä varpaisiin!

Kisa-alueen rakenteen ansiosta yleisö pääsee varsin läheltä ihailemaan ja valokuvaamaan radalla kiitäviä kisaajia.

Kisat houkuttavat paljon yleisöä, ja itse porokisojen lisäksi Sattasessa kilpaillaan suopungin- sekä nutukkaanheitosta. Nutukas on perinteinen saamelainen jalkine, niin sanottu karvakenkä. Suopunki puolestaan on eräänlainen lasso, jolla porot perinteisesti on heitetty kiinni erotustilanteissa. Sattasen suopunginheittokisoissa ei kuitenkaan heitetä kiinni poroja, vaan harjoitustolppaa.

Lue lisää www.sattanen.info

 


Jaa sivu eteenpäin