Näe & koe Luosto soi! -festivaali

Luosto soi! -festivaali järjestetään kesällä 2024 neljännen kerran. Vuoden 2024 festivaalin teema on Historian kaikuja.

Luosto soi! – laadukasta klassista Lapin luonnon keskellä

Tiedote 15.2.2024

Elokuun alussa Lapin tunturimaisemissa järjestettävän Luosto soi! festivaalin ohjelma on julkaistu. Pääkonsertissa Ukko-Luostolla esiintyy kansainvälisesti arvostettu Jyväskylä Sinfonia kapellimestari Aku Sorensenin johdolla.

Nelipäiväinen klassisen musiikin festivaali järjestetään 1.-4.8. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Vuoden 2024 festivaalin teemana on historian kaikuja.

Pääkonsertissa Ukko-Luoston ulkoilmalavalla 3.8. esiintyvä Jyväskylä Sinfonia on arvostettu klassisen musiikin orkesteri Keski-Suomesta. Oman maakunnan lisäksi orkesteri konsertoi kesäisin festivaaleilla. Jyväskylä Sinfonia on tehnyt myös runsaasti levytyksiä. Jo lähes 70 vuoden ikään ehtinyt orkesteri konsertoi nyt ensimmäistä kertaa Lapissa.

Pääkonsertissa kuullaan Suomessa harvoin kuultu Ethyl Smythen Sinfoninen serenadi Dduuri ja musiikin historiaa muuttaneen Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 3 “Eroica”.

– On todella hienoa, että saamme pääkonserttiin tänä vuonna upean Jyväskylä Sinfonia. Minulla on lämpimiä muistoja aikaisemmasta yhteistyöstä orkesterista kanssa ja voin luvata, että tässä konsertissa kuullaan korkeatasoinen ja todella iloinen musiikin juhla, sanoo Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen. 

Esityksiä on yhteensä 10. Jo ennen festivaalin alkua keskiviikkona 31.7. tapahtuman taiteilijat vierailevat festivaalin tapahtumapaikoilla ja tuovat pop up musiikkitervehdyksiä alueen asukkaille ja matkailijoille.

Ohjelmistossa on jälleen monipuolinen yhdistelmä orkesteri- ja kamarimusiikkia. Mukana on tuttuja klassikoita kuten Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat jousitriolle sovitettuna, Johannes Brahmsin Klarinettikvintetto ja Antonín Dvořákin Pianotrio ”Dumky”. 

Mukana on myös uudempaa musiikkia ja harvemmin kuultuja teoksia. Suomen ensiesityksinä kuullaan Doreen Carwithenin Viulusonaatti ja Florence Pricen Viisi amerikkalaista kansanlaulua -kontrapunkti. Ohjelmiston suunnittelussa on haluttu nostaa esiin myös historian saatossa liian vähälle huomiolle jääneiden naissäveltäjien teoksia, esimerkkeinä Clara Schumann ja Fanny Mendelssohn-Hensel.

Tämän vuoden uutuus on liedkonsertti, jossa esiintyvät kansainväliset tähdet, saksalainen sopraano Theresa Pilsl ja brittiläisintialainen pianisti Keval Shah. Sodankylän geofysiikan observatoriossa järjestettävä väkevä iltakonsertti on juuri nyt tärkeä muistutus eri aikakausien sotien viattomista lapsiuhreista. Samalla katsotaan tulevaisuuteen ja luodaan toivoa.

Erilaisissa kamarikokoonpanoissa esiintyy kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita muun muassa Italiasta, Ranskasta ja Ruotsista.

Luosto soi! -festivaalilla on musiikkielämysten lisäksi mahdollisuus nauttia ainutlaatuisista luonnon muovaamista konserttipaikoista. Ukko-Luoston rinteen lisäksi yksi konserteista on Kitisen jokitörmällä olevalla Porttikosken lavalla. Se edustaa 1960-luvun taidokasta puurakentamisen perinnettä. Lavan erikoisuus on omaperäinen kahdeksankulmainen arkkitehtuuri. Konserttikäyttöön saadaan jälleen myös Sodankylän yli 330 vuotta vanha tunnelmallinen hirsikirkko.

Luosto soi! -festivaalin järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry. Lippuja voi ostaa ennakkoon Ticketmasterin verkkokaupasta.


Luosto soi! -tapahtuma Facebookissa.

Lue lisää www.luostosoi.fi

 


Jaa sivu eteenpäin