Pohjoisen luonto 8 vuodenaikaa

Lapissa vuosi jaetaan kahdeksaan jaksoon. Koe ne kaikki niin huomaat, kuinka erilaisia ne ovat.

Pakkastalvi

Lapissa vuosi alkaa pakkastalvesta. Suurin osa maakuntaa on vielä kaamoksen otteessa, talven kireimmät pakkaset koetaan yleensä tänä aikana. Lunta on paljon, ja se narisee kenkien alla. Ripsiin kertyy huurretta ja kylmä punottaa poskipäillä. Tähtikirkkaalla taivaalla on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia. Hiljalleen päivät pitenevät.

Hankikantokevät

Maalis-huhtikuussa koittaa hankikantokevät. Vuoden ensimmäiset lämpimät päivät kovettavat lumihankien pinnan, jolloin hanki alkaa seuraavilla pakkasilla kantaa jopa ihmistä. Päivät pitenevät ja valaistuvat selvästi. Tämä on parasta aikaa lumikenkäilyyn – hankikanto mahdollistaa helpon kulkemisen paksun lumihangen päällä.

Jäidenlähtökevät

Hankikantokevättä seuraa jäidenlähtökevät, jolloin joet vapautuvat jäistä. Irtoava jää pitää kovaa suhinaa ja pauketta sen hetken aikaa, kun rytinä on kovimmillaan. Sitä on komea seurata ja vaikka timelapse-kuvata. Hankikantokevään aikana päivä on jo pitkä, ja muuttolinnut alkavat palailla Lappiin. Ensimmäiset kullerot alkavat nostaa päätään ja porot synnyttävät suloiset vasansa.

Yöttömän yön aika

Sitten koittaa keskiyön auringon eli yöttömän yön aika. Napapiirin yläpuolella aurinko ei laske laisinkaan. Elämys on sitä ihmeellisempi, mitä pohjoisemmassa ollaan – myös Sodankylässä voit kokea, miltä keskellä yötä paistava aurinko näyttää. Nauti keskiyön auringosta luonnossa, vaikkapa tunturissa tai Kitisen rannalla. Yötön yö jatkuu Sodankylässä yhteensä puolentoista kuukauden ajan, 31.05. – 14.07.

Tiesitkö että? Sodankylässä yötön yö kestää puolitoista kuukautta, mutta kaamos vain neljä päivää!

Sadonkorjuu

Auringon jälleen laskiessa saavutaan sadonkorjuuseen. Silloin suunnataan hilla- ja mustikkaretkille. Itikoita on vielä, joten suojaudu sen mukaisesti. Horsma tulee kukkaan, päivät lyhenevät hiljalleen ja ensimmäisten hämärien iltojen myötä syttyvät syksyn varhaisimmat revontulet taivaalle.

Ruska

Ruska on monelle suomalaiselle se tutuin Lapin vuodenajoista. Upeimpaan väriloistoon tulevat haavat, koivut ja pihlajat, ja maanrajassa mustikat, juolukat ja riekonmarjat. Ruska on normaalisti parhaimmillaan syyskuun kahtena ensimmäisenä viikkona. Sääolosuhteet vaikuttavat ruskaan suuresti, siksi se on joka vuosi erilainen.

Ensilumi

Ensilumen aikaan ruskan hohto on himmennyt ja valkoinen lumiharso saapuu hetkenä minä hyvänsä. Tämä on yllättävän hyvää aikaa retkeilyyn: reiteillä on hiljaista, ensipakkaset ovat kuivattaneet maastoa ja pimeyden myötä on hyvä tarkkailla revontulia. Ensilumi sataa Sodankylään usein syyskuussa ja pysyvä lumi lokakuussa.

Joulukaamos

Viimeinen vuodenaika on joulukaamos, jolloin aurinko ei enää juuri nouse. Kaamos on upea kokemus, paljon miellyttävämpi kuin monet kuvittelevat. Kaamos ei ole pimeä, vaan lumihanki ja kuu valaisevat yllättävän paljon, saaden ajoittain apua myös revontulilta. Päivän valoisin hetki on sininen hämy. Kaamos antaa ihmisille hyvän syyn levätä kunnolla. Sodankylässä kaamos alkaa 20. joulukuuta ja päättyy vain 4 päivää myöhemmin, jouluaattona.


Jaa sivu eteenpäin