Vauhdin Hurmaa Sompiossa -hanke otti nimensä Andreas Alarieston taulusta, mutta toisin kuin kyseisessä taulussa emme missään nimessä aja autolla porojen päälle vaan pyrimme esittelemään Sodankylän museohelmiä aivan uusilla tavoilla.

Vuoden 2018 aikana Sodankylän Museo-Galleria Alariestolla ja Sodankylän Kotiseutumuseolla toteutettiin Lapin ELY-keskuksen rahoittamana pienmuseoiden näyttelytekniikan digitalisaation pilotti-hanke ”Vauhdin Hurmaa Sompiossa”. Hankkeessa museoille rakennettiin pienmuseoille sopivaa digitaalista näyttelytekniikkaa ja haettiin konsepteja joita muutkin Suomen pienmuseot voisivat ottaa käyttöönsä. Hankkeen kantava ajatus oli testata useamman tasoisia ja hintaisia pienmuseoille soveltuvia digitaalisia näyttelytekniikoita. Kantava ajatus oli että digitaalisen tekniikan tulisi tukea olemassa olevia fyysisiä näyttelyjä ja museoiden omaa toiminta ja parantaa niiden saavutettavuutta. Hankkeessa ei haluttu korvata olemassa olevaa vaan tukea sitä ja luoda uusia elämyksiä ja mahdollisuuksia sen pohjalta.

Hankkeen osina museoille tehtiin museoiden yhteinen esittely-applikaatio joka tarjoaa kävijöiden omilla laitteilla toimivan monikielisen esittelyn sekä museokokemusta täydentäviä AR-elementtejä. Sompio-applikaatio toimii molemmilla museoilla niiden erilaisista näyttelyn sisällöistä huolimatta ja on hyvä esimerkki siitä miten pienmuseot voivat yhdistää voimavarojaan uuden teknologian hankinnassa. Applikaatio esittelee niin Museo-Galleria  Alarieston taulut kuin Sodankylän kotiseutumuseon tilatkin ja tarjoaa molemmissa paikoissa tekemistä ja lisäsisältöä näyttelyn kävijöille. Lisäksi hankkeessa tehtiin Sodankylän kotiseutumuseosta 360-asteen kuvauksella toteutettu virtuaalikierros, joka parantaa museon saavutettavuutta niin sen ollessa suljettuna talvisaikaan kuin esimerkiksi myös liikuntarajoitteisille. Virtuaalikierros on nähtävissä niin Museo-Galleria Alarieston tiloissa VR-laseilla ja näytöllä kuin netissäkin. Lisäksi museoiden nettisivuja muokattiin ja Museo-Galleria Alariestolle tehtiin yksinkertainen online-näyttely, jollaisen mikä tahansa nettisivut omaava pienmuseo voi helposti toteuttaa.

Sompio-sovellus Google Play -kaupassa.

Sompio-sovellus App Storessa.

Sompion Erämaassa online-näytely

Sodankylän Kotiseutumuseon VR-kierros

Hankkeen lopputuloksena molemmat pienmuseot saivat uudistetun digitaalisen näyttelytekniikan tukemaan näyttelyjään ja samalla testattiin monentasoisia (niin budjetilta kuin tekniseltä vaativuudeltaankin) digitaalisia mahdollisuuksia pienmuseoiden näyttelyjä tukemaan.

 

Vauhdin Hurmaa Sompiossa - Visit Sodankylä 1

Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.