Uutinen

Sodankylän kesätapahtumat 2019

Sodankylän kesässä nautitaan kulttuurista, vauhdista ja MM-kisatunnelmasta – lähellä erämaaluontoa

Poimi vinkit ja nauti tapahtumakesästä Lapin auringon alla.

Katseet taivaalle! Kesän avaa Arctic Fly-In 2019 ilmailutapahtuma Sodankylän lentokentällä 8.6. Koko perheen tapahtumassa tutustutaan ilmailun jännittävään maailmaan. Tapahtuman järjestää Sodankylän ilmailukerho ry. Tätä seuraa kaikkien tuntema Midnight Sun Film Festival , Sodankylän elokuvajuhlat 12.16.6, tapahtuma, joka tuo elokuvafestivaalien ainutlaatuisen tunnelman Sodankylän keskustaan ja Kitisen rantaan jo 34. kerran. Viime vuonna elokuvajuhlat keräsivät reilu 28 000 kävijää. Lisätiedot ja ohjelma: https://msfilmfestival.fi/  

Kesän juhannustapahtumia ovat muun muassa Luoston tunturikylässä järjestettävä Ahvenlammen juhannus ja Sodankylän kotiseutumuseolla järjestettävä juhannusjuhla. Tankavaarassa juhannusta vietetään kullanhuuhdonnan merkeissä, kun vaskaustaidoista kisaillaan Juhannuksen Kultakisoissa 21.22.6. Kesäkuun lopulla hevosurheilun ystäville ja muille ravivieraille eksotiikkaa tuo Yöttömän Yön ravit 29.6., jossa Lapin auringosta nautitaan vielä viimeistenkin lähtöjen aikaan.

Heinäkuussa Riipin kylässä puolestaan jännitetään, kuka on Riipin Katiskakeisari ja -keisarinna 2019. Riipin kaksipäiväinen Katiskakeisari –kilpailu järjestetään 27.28.7. Riipijärvellä. 

 

Sompion Suvi täynnä monipuolisia kesätapahtumia 

Sompion Suvi tuo jälleen esiin paikallista kulttuuria ja osaamista, kun Sodankylän kesä täyttyy monipuolisista kesätapahtumista reilun viikon ajaksi 1.8.11.8. Luoston tunturimaisemissa Nuorten LuostoClassic -tapahtumassa nuoret ja aikuiset klassisen musiikin taitajat tarjoavat yleisölle musiikillisia luontoelämyksiä 1.4.8. Tapahtuma huipentuu 4.8. pääkonserttiin upeassa Aittakurussa.

Kullanhuuhdonnan SM-kisoja 2.3.8. seuraa kauan odotetut Kullanhuuhdonnan MMkisat 5.10.8. Koko perheen tapahtumassa jännitystä riittää ja tapahtumavieraita muistetaan monipuolisella oheisohjelmalla, mm. yleisöä viihdyttämään saapuu silmänkääntötempuistaan kuulu taikuri-illusionisti Timo Kulmakko. Keskiviikkona 7.8. Lapinkulta -sarjassa vaskaustaidoista kisailevat Ville Haapasalo, Sampo Kaulanen ja Juhana Helmenkalastaja. Yleisölle tapahtuma on maksuton. Lisätiedot: www.tankavaaragold.fi. Elokuun alussa jännitystä riittää myös keskustassa, kun kesän näyttävin tapahtuma, Watercross -kisat pärähtävät käyntiin 3.8. Nilimellan rannassa. 

Sompion Suvi kylissä tarjoaa muun muassa seuraavaa ohjelmaa:  

Torstai 1.8. Letkeä LiveLavis –tapahtuma Porttikoskella. Mukana Sodankylän Kisasiskot ja Toni Jaatinen Band.  

Perjantai 2.8. Porttikosken perinteisiä kesätansseja tahdittaa Toni Jaatinen Band ja PoroBaari Vuotsossa vietetään Hillariehaa, esiintymässä Souvarit.

Lauantai 10.8. Siltaharjun kalasatamasta lähetetään venekunnat matkaan suosittuun Porttipahta uisteluun.

Vuotsossa nautitaan markkinatunnelmasta Vuotson Lapin markkinoilla.  

Kyläpäivä Orajärvellä. 

Sunnuntai 11.8. Vuotson Lapin markkinat jatkuvat.  

 

Sodankylän kulttuurikohteet 

Sodankylän keskustan ohittamattomiin käyntikohteisiin kuuluu tunnetun sompiolaisen naivistitaiteilija Andreas Alarieston taidetta esittelevä Museo-Galleria Alariesto. Museoon käy Museokortti. Samalla sisäänpääsyllä voi vierailla vaihtuvien näyttelyiden tilassa, jossa esillä on Anu Tossavaisen Jokapäiväinen poromme, Talvi sarja -valokuvanäyttely syyskuun 2019 loppuun saakka. Museo-Galleria on avoinna 10.6. alkaen Ma-Pe klo: 10-18, La klo: 10-16 (10.8. asti)  Osoite: Jäämerentie 3. 

Paikallisen valokuvaajan, Pekka Kustulan luontoaiheinen Syyllinen vai syytön -valokuvanäyttely on esillä 5.-27.6. Sodankylän kirjastossa kirjaston aukioloaikoina Ma-To klo: 10-19, Pe klo: 10-15. Osoite: Jäämerentie 1.

Museo-Gallerian vieressä, Kitisen rantatörmällä sijaitsevaa Sodankylän Vanhaa kirkkoa pääsee ihastelemaan sisältä päin vain kesäisin. Tervantuoksuinen ja entisaikojen elämää nähnyt kirkko on rakennettu vuonna 1689. Vanha kirkko on avoinna vierailijoille kesäkuukausina Ma-Su 10-17. Myös Vanhan kirkon vieressä sijaitseva Sodankylän Uusi kirkko on avoinna vierailijoille kesäkuukausina Ma-Su klo: 11-17. Kirkkoihin on vapaa pääsy. 

Sodankylän Kotiseutumuseo esittelee vanhaa sodankyläläistä elinkeino- ja kyläkulttuuria. Sen pihapiirin kruununa on Lokan tekoaltaan tieltä, entisestä Rieston kylästä pelastettu upea, hirsinen päärakennus. Avoinna Ti-Su klo: 12-18. Osoite: Hampputörmäntie 20. Kotiseutumuseoon on vapaa pääsy. 

Pohjois-Sodankylässä, Tankavaarassa sijaitseva maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo esittelee kiehtovaa Lapin kultahistoriaa. Lisäksi vaskoolinmuotoisessa Golden World –rakennuksessa on esillä kultahistoriaa ja -tietoutta yli 20 maasta. Kultamuseo on avoinna kesäaikaan 1.6.–30.9. joka päivä klo: 10–18.

 

Tunturi- ja erämaisemat kutsuvat retkeilijää 

Sodankylän kesään kuuluvat retket lähituntureille ja metsäpoluille. Kauniin tunturikylän, Luoston retkeilypolut johdattavat muun muassa Lampivaaraan, jonne pääsee sekä patikoiden että maastopyörällä (tarvittaessa kuljetuksen voi tilata Lampivaaran kahviolta). Euroopan ainoassa ympärivuotisesti toiminnassa olevassa Lampivaaran ametistikaivoksessa voi vierailla kesäisin 1.6.–15.8.2019 joka päivä klo: 11.00–17.00. Lähtö ametistikaivokselle tapahtuu Lampivaaran kahviolta tasatunnein. Liput kaivosvierailulle voi lunastaa kahviolta. Ennen reiteille lähtöä kannattaa tutustua Luoston reitteihin, palveluihin sekä pyöräilyetikettiin: www.luosto.fi 

Pohjois-Sodankylässä sijaitsevassa Sompiossa voi kokea Koilliskairan aidon erämaaluonnon ja Sompion luonnonpuiston koskemattomuuden sekä nähdä maisemat kuuluisan Pyhä-Nattasen kivitooreilta. Tankavaarasta lähtevät reitit Urho Kekkosen kansallispuistoon. Helpoimmat UKK -reitit ovat pituudeltaan 1–7 km. Sompion omaleimaiseen erämaaluontoon voi tutustua itse tai ohjatulla vaellus- tai melontaretkellä. Lisätiedot: www.visitsompio.fi 

 

(avaa uuden välilehden)

Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.

Anna palautetta