Tekemistä

Moottorikelkkailu

Sodankylän kelkkareittien kohdehelmiä ovat muun muassa Oratunturi, Tankavaara ja Luosto. Jos sinulla ei ole omaa kelkkaa, vuokraa sellainen tai lähde safarille!

Safarille vai omatoimisesti reitille?

Kelkkailumuoto tulee valita oman tason mukaisesti. Aloittelijan kannattaa osallistua kelkkasafarille, jossa pääsee ajamaan helppokäyttöistä kelkkaa turvallisesti oppaan ja muun ryhmän kanssa. Kokeneempi kelkkailija voi suunnata omatoimisesti kelkkareiteille, jonka varsilta löytyy muun muassa tulistelumahdollisuuksia. 

Sodankylän kelkkailureitistö on yhteydessä naapurikuntien reitteihin kaikissa suunnissa, joten tänne on kelkalla helppo tulla. Löydät Sodankylän kelkkareitti- ja urakartan tästä.

Kohdehelmet reittien varrelta

  • Oratunturin ja Kaarestunturin rinteisiin kannattaa huristella nauttimaan mielettömistä tunturimaisemista sekä Metsähallituksen palveluista. Molemmilla tuntureilla on laavu.
  • Luostolla risteilee paljon kelkkareittejä ja -uria, voit ajaa muun muassa Keski-Luoston harjaa pitkin. Löydät Luostolta myös runsaan palveluvalikoiman.
  • Tankavaaran kultakylään  johtaa kelkkaura, jonka ääreltä löydät mm. Kultamuseon, ravintola Wanha Waskoolimiehen sekä majoitusta.
  • Mutenian kylän jäänteet ovat Lokan tekojärven rannalla. Suurin osa ikivanhasta kylästä jäi veden alle, kun tekojärvi tehtiin 1960-luvulla. Kelkkaura kulkee kylän pohjoispuolelta.
  • Lokan ja Porttipahdan tekojärvet  ovat mainioita pilkkipaikkoja. Kelkan kanssa saa ajaa jäällä jäätilanteen salliessa vapaasti. Saatko sinä narrattua kahen kilon siian?

Aja reiteillä sääntöjen mukaan ja muut huomioiden. Älä koskaan mene jäälle, jos et ole varma sen kantavuudesta.

Muistathan, että Suomessa on luvallista poiketa kelkkareitiltä ainoastaan maanomistajan luvalla. Reitillä pysyminen on myös huomattavasti turvallisempaa ja huolettomampaa kuin reitin ulkopuolelle poikkeaminen. Reitin varrella on kylttejä, jotka kertovat sijaintisi: niinpä, jos kelkkaan tulee vika tai jotain muuta yllättävää tapahtuu, on reitille helppo hälyttää apua. 

Oratunturin freeride-alue

Jos kuitenkin tuntuu, että haluat ajaa reittien ulkopuolella, niin hyviä uutisia! Oratunturin kupeesta löytyy nykyään umpilumenajoalue, jonka käyttö on sallittua lumipeitteisenä aikana 15.1. – 15.4. Alue on merkitty maastoon kelta-punaisella nauhoituksella puihin. Alueen koko on 940 ha. Alueen kartallinen rajaus löytyy myös kunnan kotisivujen karttapalvelusta kohdasta Moottorikelkkailu. Kohtaan, jossa alueelle johtava moottorikekkaura ylittää valtatie 5:n (Kemijärventien) on avattu pysäköintitilaa ajoneuvoille Seväseläntien liittymän yhteyteen.  Siitä on matkaa n. 6 km moottorikelkkauraa pitkin Freeride-alueen reunaan.

Alueen ulkopuolella moottorikelkkailu on kielletty. Kelkkailu alueella tapahtuu ajajan omalla vastuulla. Noudata erityistä varovaisuutta maastossa porojen ja riistaeläinten suhteen ja vältä niiden häirintää. Huomioi läpikulkevan moottorikelkkauran liikenne. Hätätilanteissa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Alueen käytöstä voi suorittaa kausittain esim. 20 € tai suuremmankin vapaaehtoisen kannatusmaksun Sodankylän kunnan tilille: FI5456412520000589, viestikenttään merkintä: 5145 VAPAAKELKKAILU. Kertyneet varat käytetään tämän alueen vuokraan, ylläpitoon ja kehittämiseen. Tunturilammen laavu on myös kelkkailijoiden käytössä.
Alueen ylläpidosta vastaa Sodankylän kunta, tekninen osasto puh. 0400 586 621.

Tiesitkö että? Mainetta niittänyt kelkkatiimi Riders Of Cold Kingdom eli R.O.C.K. on kotoisin Sodankylästä. Löydä heidän videonsa tästä!


Sodankylässä myös kelkkaurat ovat ilmaisia ajaa

Kelkkareitit ovat virallisia ja hoidettuja reittejä, jotka on määritelty tieliikennelaissa. Valtaosa Suomen kelkkailureitistöstä on virallisia reittejä. Niillä ajaminen on aina ilmaista. Kelkkaurilla ajamiseen sen sijaan tarvitsee usein maksullisen luvan, mutta ei Sodankylässä. Sodankylässä uria ylläpitää kunta, minkä ansiosta myös urat ovat meillä ilmaisia ajaa.

 

Kelkkailijan palvelutärpit Sodankylän alueella

Koneliike, Likiliikkeet

0405296712
Katso tarkemmat tiedot verkkosivuilta

Elintarvikkeet, Hotellit, Huoneistot, Kahvila, Kauppa ja palvelut, Leirintäalueet, Lounaspaikka, Maatilamatkailu, Majoitus, Matkailu, Metsästys ja kalastus, Mökit / mökkikylät, Valokuvaus

+358 (0)40 8091610
Maanantai 11:00 - 17:30
Tiistai 11:00 - 17:30
Keskiviikko 11:00 - 17:30
Torstai 11:00 - 17:30
Perjantai 11:00 - 17:30
Lauantai 11:00 - 16:00
Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.