Tapahtumat

Porokisat

Sodankylän kevättalvessa porokisat ovat must-elämys. Kisoja pääset ihailemaan joka vuosi Sattasessa ja joka toinen vuosi myös Luostolla.

Sattasen porokisat ja Luosto Reindeer Race

Sattasen porokisat järjestetään joka vuosi pitkäperjantaina, hankihohtoisen kevättalven ollessa parhaimmillaan. Porokisojen sarjat ovat nimeltään kuuma, yleinen, tuntemattomat ja urakat. Porokisat on juonnettu, joten ensikertalainen ja poroalaa tuntematonkin pysyy hyvin tapahtumissa mukana.

Sattasen kylä sijaitsee Sodankylän keskustasta pienen matkaa pohjoiseen. Kisat on viitoitettu päätieltä, ja alueella on pysäköinninohjaus.

Muistathan! Varaa mukaan käteistä, jotta voit ostaa lipun kisoihin sekä herkutella kisa-alueella olevien kojujen tarjonnalla. Muista myös pukeutua lämpimästi päästä varpaisiin!

Kisa-alueen rakenteen ansiosta yleisö pääsee varsin läheltä ihailemaan ja valokuvaamaan radalla kiitäviä kisaajia.

Kisat houkuttavat paljon yleisöä, ja itse porokisojen lisäksi Sattasessa kilpaillaan suopungin- sekä nutukkaanheitosta. Nutukas on perinteinen saamelainen jalkine, niin sanottu karvakenkä. Suopunki puolestaan on eräänlainen lasso, jolla porot perinteisesti on heitetty kiinni erotustilanteissa. Sattasen suopunginheittokisoissa ei kuitenkaan heitetä kiinni poroja, vaan harjoitustolppaa.

Luosto Reindeer Race

Luosto sijaitsee keskellä koko laajaa poronhoitoaluetta, ja kisoihin osallistuukin valtava määrä poroja eri puolilta Pohjolaa. Jännittävät Pyhä-Luoston Porocup -kisat järjestetään tavallisesti joka toinen vuosi. Näyttävästi tuntureiden keskellä järjestettävät kisat ovat niin lasten kuin aikuisten mieleen, sillä paikalla on monenlaista tekemistä ja nähtävää eri-ikäisille kävijöille.

Luostolla porokisoja vietetään seuraavan kerran keväällä 2021.

Tiesitkö että? Porokisojen juuret Lapissa juontavat sadan vuoden taakse. Kilpaporot ovat koulutettuja urosporoja, joita on valmennettu kisoihin systemaattisesti ja ammattitaidolla. Kilpaporo on omistajansa silmäterä. 

Lue lisää www.sattanen.info
Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.