Näe & koe

Poropatsas & muut muistomerkit Sodankylässä

Sodankylän ikonisin kohde, Poro ja lappalainen, kohoaa keskellä kylää. Katso, mitä muita muistomerkkejä Sodankylästä kannattaa bongata!

Sijainti

Kemijärventie
99600Sodankylä

Poro ja lappalainen

Puhekielessä poropatsaaksi kutsuttu muistomerkki on Sodankylän ikoni. Se pystytettiin vuonna 1970 kertomaan ”siitä valtavasta työstä, jonka Lapin ja lannan mies on suorittanut tuntureilla ja outamailla kotinsa ja isänmaansa hyväksi Lapin karussa, erityislaatuisessa maakunnassa.”

Poronhoito antaa vielä nykyäänkin elannon usealle sodankyläläiselle perheelle ja on hyvin tärkeä harjoittajalleen, sillä sen kautta yhteys luonnon kiertokulkuun säilyy edelleen elävänä. Sodankylässä on jopa 20 000 poroa – tuplaten enemmän kuin ihmisiä!

Muistomerkkejä Sodankylässä on lähes 50. Oman muistomerkin ovat saaneet muun muassa monet tekojärvien alle jääneet kylät kuten Mutenia, Korvanen ja Riesto. 

Bongaa poropatsaan lisäksi ainakin nämä:

Karttalinkki aukeaa kohteen nimeä klikkaamalla.

Poro ja lappalainen patsas - Visit Sodankylä 1

Alan talon pihalla oleva uuni on yksi keskustan alueen kiinnostavimmista muistomerkeistä.

 

Lue lisää

Lisätietoa löydät Jorma Kitusen kirjoittamasta Muistomerkit Sodankylässä –kirjasta, jonka on julkaissut Sodankylän rintamaveteraanit ry. Voit tutustua teokseen kirjastossa, tilata sen Sodankylän kunnanvirastolta, puh. 0400 618 870 tai kysyä lisää Sodankylän Matkailuneuvonnasta puh. 040 746 9776.

Jorma Kitusen kirjaa on käytetty lähteenä myös tämän sivun teksteissä.

Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.