Näe & koe

Hienoimmat päiväretkikohteet

Eri puolilla Sodankylää on luonnonnähtävyyksiä ja reittejä, joiden joukosta niin lapsiperheet kuin varmajalkaiset vaeltajatkin löytävät aina jotain uutta.

Koe Sodankylä täysin uusin silmin

Huomioithan, että nämä retkipaikat ja reitit sopivat ennenkaikkea kesä- ja syyskohteiksi, ellei toisin ole mainittu!

5 + 1 helppoa kohdetta

Pappilanniemen rantareitti ja luontopolku sijaitsee aivan keskustassa ja se mukailee Kitisenjokea sekä Jeesiöjokea. Kolmen kilometrin mittaisen reitin varrelta löytyy mm. vanha saamelaisten asuinpaikka sekä retkeilijöille grillikota, jossa on myös puuhuolto ja lapsille keinut. Reitti on helppokulkuinen ja sen voi kulkea koko perheen kanssa. Vinkki! Lähde liikkeelle vanhan kirkon P-paikalta (kartta) ja ihaile samalla upeaa, tervantuoksuista pikkukirkkoa. Reitti on kuljettavissa vuoden ympäri. Tutustu Pappilanniemeen tästä.

Paavon polku on 1,9–2,7 kilometriä pitkä rengasreitti lappilaisissa metsä- ja jokimaisemissa. Hoidetun reitin varrella on useita infotauluja. Heti reitin alussa on laavu hyvin kauniilla paikalla Orajoen rannalla ja myöhemmin reitin varrella on myös puolikota. Polun alkupisteeseen (kartta) on Sodankylästä vain 10 kilometrin ajomatka. Lue ruskatarina Paavon polusta tästä.

Ilmakkiaapa on monelle ohiajajalle tuttu kohde nelostien varrella, ja ehdottomasti pysähtymisen arvoinen. Lyhyt, vain puolen kilometrin mittainen pitkospuureitti johtaa nelostieltä (kartta) Ilmakkijärven rantaan, jossa on lintutorni keskellä kauneinta suo- ja järvimaisemaa. Reitin alussa on infotaulu. Paikalla ei ole tulistelumahdollisuutta. Vinkki! Reitin lähellä oleva Café Harianna palvelee kesämatkailijoita.

Porttikoski löytyy Askan kylästä, noin 15 kilometriä Sodankylästä etelään. Kohde on viitoitettu nelostieltä. Auton saa jätettyä lyhyen matkan päähän koskesta (kartta). Paikan päällä on suuri tanssilava ja jylhä jyrkänne, jonka pohjalla virtaavat Kitisen vedet. Kivipahdat virran molemmin puolin ovat komeat. Jyrkänteellä on aita, noudatathan sen asettamia rajoja.

Viiankiaapa on nelostieltä viitoitettu kaunis ja suuri suo, jonka pitkospuut johdattavat näkötornille. Valittavissa on 4,3 ja 7,1 kilometrin rengasreitit. Lyhyen reitin varrella on kota, ja pitkällä reitillä myös laavu. Reittien alkupiste sijaitsee 25 kilometrin päässä Sodankylästä ja vain parin kilometrin päässä nelostieltä (kartta). Vinkki! Käy Viiankiaavalla kesällä tai syksyllä aikaisin aamulla, jolloin raikkaan ja suuren suon tunnelma on taianomaisimmillaan! Lue lisää tästä.

Moskun talo eli Ala-Ponku. Kuuluisan poromies Moskun tila kohoaa yhä tänä päivänä Lokan tekojärven koilliskulmalla (kartta). Paikalle johtaa Lokasta alkaen karkealla soralla päällystetty tie. Moskussa kannattaa poiketa etenkin, jos olet suuntaamassa UK-puistoon Marivaaran kautta. Jos paikalle johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Lue lisää tästä.

Pappilanniemen luontopolku - Visit Sodankylä 1

Ilmakkiaapa on yksi Sodankylän helpoimmin saavutettavia helmiä, aivan nelostien varrella.

 

Vaativammat päiväretkikohteet

Nuolikirkko on erämainen ja kaunis kohde Kelujärvellä, 30 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta. Nuolikirkko on vanha pyhä paikka ja pienehkö mäki, jolta aukeaa upea maisema. Mäen juurella on levennys, johon auton saa parkkiin. Alueella ei ole virallista reittiä eikä rakenteita retkeilijöille. Liiku varoen: nousu huipulle on lyhyt, mutta kivikkoinen ja melko jyrkkä. Kunnioitathan muinaisen pyhän paikan rauhaa alueella liikkuessasi. Jos paikalle johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Katso kohteen esittely tästä.

Ulingaskönkään mylly sijaitsee Unarin Uimaniemellä, 60 kilometrin päässä Sodankylästä. Myllylle on Uimaniemen P-paikalta (kartta) 2,6 kilometrin kävely. Mylly on todella komea ja suuri, ja sen yhteydessä kosken rannalla on myös laavu. Kävelyreitti Uimaniemeltä myllylle on hyvin merkitty, mutta pitkospuut ovat heikossa kunnossa – suosittelemmekin tätä hiihto-, lumikenkäily- tai moottorikelkkakohteeksi. Kelkkareitti vie suoraan perille. Lue lisää ja katso kuvia tästä.

Oratunturi kohoaa Kemijärventien varrella ja tarjoaa kesä- ja syysmatkaajille mielettömät maisemat vain 2 kilometrin kävelymatkan päässä P-paikalta (kartta). Tunturi on hyvin kivikkoinen, joten kulkijan tulee olla varmajalkainen, kiireetön ja tukevakenkäinen. Huipun tuntumassa on Metsähallituksen laavu, jonne johtaa myös moottorikelkkareitti. Jos polun alkuun Kemijärventieltä johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Lue lisää ja katso kuvia tästä.

Nuolikurun luontopolku (kartta) kulkee Nuolivaaran rinteillä Kelujärvellä, reilun 30 kilometrin päässä Sodankylästä. Luontopolun alkupäässä taukopaikka tulipaikkoineen. Loivasti nouseva polku johdattelee muutaman kilometrin kierroksella vanhojen metsien jylhiin erämaamaisemiin. Vaaran huipulla on Sodankylän, Pelkosenniemen ja Savukosken rajapyykki. Ota kartta mukaan ja ole huolellinen kulkiessasi: reittimerkinnöissä saattaa olla puutteita, eikä Nuolikurussa ole matkapuhelinkenttää. Jos polun alkuun johtava soratie on huonokuntoinen, emme suosittele sinne ajamista. Lue lisää tästä.

Orajärven Hirviäkurulle johtava reitti on helppokulkuinen ja alle kilometrin mittainen, mutta kurun reunalla oleminen vaatii äärimmäistä varovaisuutta. Pudotus on korkea ja pystysuora, eikä reunalla ole aitarakenteita. P-paikka kartalla. Katso kuvat ja lue lisää tästä.

Pyhä-Nattaselle johdattaa Sompion luonnonpuistossa 7 kilometrin rengasreitti, jonka varrella, tunturin juurella, on myös laavu ja tulipaikka. Nattasen huipulta löydät kivitoorit, palovartijan majan sekä esteettömän näköalan kaikkiin ilmansuuntiin. Huomioithan, että huipulla ei ole tulentekomahdollisuutta. Suorimman reitin huipulle aloitat tästä. Muistathan, että alue on luonnonpuistoa, eli polulta ei saa poiketa. Lue lisää Retkipaikasta.

Oratunturi tarjoaa vain 2 kilometrin nousulla henkeäsalpaavat maisemat.

 

Kokeneelle eränkävijälle

Sattasvaara on vanha keilatulivuori ja hyvin erikoinen ilmestys. Vaaran juurelle johtaa asfaltoitu tie. Maastossa olevan viitoituksen vastaisesti suosittelemme nousemaan vaaralle poroaidan läpi johtavaa polkua (kartta). Reitti on merkitty, ja matkaa huipulle kertyy noin 1,5 kilometriä. Nousu on jyrkkä, valitse jalkaasi tukevat kengät ja muista juomavesi. Huipun maisemat ovat unohtumattomat, ja levähtää voit palovartijan majassa. Kulkiessasi läpi poroaidan veräjistä, muista myös sulkea ne perässäsi. Tutustu Sattasvaaraan tästä.

Kaarestunturi on erämainen tunturialue, joka vaatii kulkijalta hyvää kuntoa ja eränkävijän taitoja. Alueella on vanha, hoitamaton retkeilyreitistö (kartta) sekä Metsähallituksen hoitamat laavu ja autiotupa. Kartta, kompassi ja niiden käyttötaito ovat välttämättömät – niillä, juomavedellä ja kunnon varusteilla voit nauttia Kaarestunturista vaikkapa viikonloppuvaelluksen kohteena. Tikkalaki on saavutettavissa myös päiväretkenä, mutta matkaa sen laelle ja takaisin kertyy yhteensä noin 10 kilometriä. Lue lisää tästä.

Pittiövaara on kivikkoinen ja vanhaa metsää kasvava vaara Sodankylän länsipuolella. Vaaran laelta on kauniit maisemat kauas, muun muassa Kumpu- ja Pyhätunturit näkyvät eri puolilta vaaran lakea. Pittiövaaran erikoisuus on jättiläismäinen kuru, jonka läheisyydessä liikkuminen vaatii äärimmäistä varovaisuutta. Suosittelemme paikkaa vain hyvin kokeneelle luonnossaliikkujalle. P-paikka kartalla. Alueella ei ole retkeilijälle rakenteita, ei reittiä eikä reittimerkintöjä. Lue lisää.

Pittiövaaran kuru on komea, mutta suurta varovaisuutta ja varmajalkaisuutta vaativa retkikohde, joka sopii vain kokeneelle luonnossaliikkujalle.

Me pidämme tietosi salassa ja jaamme sen vain kolmansille osapuolille, jotka mahdollistavat palvelun toteuttamisen. Lue yksityisyydensuojamme.