Näe & koe

Museo-galleria Alariesto

Museo-Galleria Alariestossa tutustut kuuluisan naivistin teoksiin. Samassa yhteydessä toimii Sodankylän Matkailuneuvonta ja sen putiikki.

Sijainti

Jäämerentie 3
99600Sodankylä

Museo-galleria Alariesto

Andreas Alariesto (1900–1989) oli suurenmoinen kuvataiteilija, kansanperinteen tallentaja, valokuvaaja, käsityöläinen ja lauluntekijä. Hänen värikkäät, eläväiset ja naivistiset maalauksensa tempaavat mukaansa aitoon vanhan Lapin tunnelmaan ja romantiikkaan. Löydät Museo-Galleria Alarieston aivan Sodankylän ytimestä, kirkon ja poropatsaan välistä. 

Museo-Gallerian ajan tasalla olevat aukioloajat löydät Facebook-sivuiltamme. Pyrimme aina toteuttamaan tilauksesta myös normaalien aukioloaikojen ulkopuoliset vierailut.

Museo-Galleria Alariesto avattiin kesällä 1986. Andreas Alariesto kuoli vuonna 1989.

Tiesitkö? Andreas Alariesto oli kotoisin Rieston kylästä Pohjois-Sodankylästä. Riesto jäi 60-luvulla Lokan tekojärven alle. Löydät Andreas Alarieston muistomerkin keskeiseltä paikalta Lokan kauniista pikkukylästä, tekojärven etelärannalta.

Andreas tunnettiin ahkeruudestaan ja hän olikin käsistään kätevä tekemään monenlaisia töitä. Mentyään naimisiin elämänsä naisen Riikan kanssa, leimahti hänen taiteellisuutensa uusiin ulottuvuuksiin ja maalauksia alkoi syntyä. Toisin kuin monien muiden taidemaalareiden kohdalla, Alarieston taidetta alettiin arvostaa jo hänen elinaikanaan. Ensimmäinen taidenäyttely pidettiin Helsingissä vuonna 1976, ja se oli menestys.

Museo-galleria Alariesto - Visit Sodankylä 2

Sompio -sovellus esittelee museon paikanpäällä, ja se on saatavilla iOs ja Android-laitteelle. Omalle kännykälle tai tabletille ladattava appi tarjoaa museokierroksen perustiedot suomeksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Lisäksi se sisältää mukavaa lisättyä todellisuutta museokierrokselle.

Sompio-sovellus Google Play -kaupassa.

Sompio-sovellus AppStoressa.

Museo-Gallerian päänäyttelyyn voi tutustua myös kotoa käsin päänäyttelystä lyhennetyn online-näyttelyn muodossa.

Museo-Galleria Alariestossa pysyvästi esillä olevan kokoelman omistaa Riikka ja Andreas Alarieston Lapin Kuvat -säätiö. Säätiö perustettiin pariskunnan toimesta sopimuksella Sodankylän kunnan kanssa. Sillä haluttiin turvata taulujen tulevaisuus ja vaalia Sompion Lapin kulttuuriperintöä. 

Sodankylän, Savukosken ja Pelkosenniemen aluetta kutsutaan Sompion Lapiksi. Museo-Galleria Alariestossa pääset kuvien, maalausten ja taiteilijan itsensä kirjoittamien tarinoiden avulla kurkistamaan entisaikojen sompiolaiseen kulttuuriin ja elämään. Lapin maisemat, porot  ja vanha saamelainen elinkeino näyttäytyvät teoksissa upealla tavalla.

Alarieston työt ovat suurelle yleisölle tuttuja muun muassa koristelautasista.

 

Kotiseutumuseon Virtuaalikierros

Museo-Galleria Alarieston tiloista löytyy myös Sodankylän kotiseutumuseon virtuaalikierros. Museorakennuksen yläkertaan päänäyttelyn viereen sijoitetusta huoneesta löydät niin VR-lasit kuin suuren näytönkin, joilla voit sukeltaa elokuiseen viikonloppuiltapäivään Sodankylän Kotiseutumuseolla vuoden ympäri. Kesäisin kannattaa kuitenkin vierailla kotiseutumuseolla itsellään sillä se sijaitsee vain kivenheiton päässä.

Sodankylän Matkailuneuvonta

Samassa rakennuksessa Museo-Galleria Alarieston kanssa toimii Sodankylän Matkailuneuvonta. Piipahda neuvonnassa kysymässä parhaat vinkit minne mennä, kun olet Sodankylässä. Matkailuneuvonnan myymälästä voit ostaa mm. Andreas Alarieston tauluista painettuja upeita julisteita, postikortteja ja paitoja, Midnight Sun Film Festival -aiheisia tuotteita, Lappia käsitteleviä kirjoja sekä monenlaista muuta laadukasta, Lappi-aiheista esineistöä. Myymälästä löydät myös iki-ihanat Mie <3 Sodankylä -tuotteet!

Meillä käy myös Museokortti!

Sodankylän Matkailuneuvonta palvelee Sodankylän keskustassa ympäri vuoden.

 

Museo-Galleria  Alariesto oli 2018 mukana Lapin ELY-keskuksen rahoittamassa pienmuseoiden digitaalisen näyttelytekniikan pilotti-projektissa yhdessä Sodankylän Kotiseutumuseon kanssa. ”Vauhdin Hurmaa Sompiossa” -hankkeen lopputuloksena museolla on käytössä museoiden yhteinen Sompio-esittelyapplikaatio ja museolla on myös pieni online-näyttely. Museo-Gallerian Alariestosta löytyy myös Sodankylän kotiseutumuseon 360-asteen virtuaalikierros

Opas pienmuseoille

Vauhdin Hurmaa Sompiossa - Visit Sodankylä 1

Museo-Galleria Alariesto Facebookissa

Museo-Galleria Alariesto Instagramissa

Anna palautetta